Vrouw kijkt in koelkast

Koken met restjes: recepten en tips om nooit meer eten weg te gooien

Belanden bij jou ook soms restjes eten of ingrediënten in de vuilnisbak? Jammer, want het is slecht voor het milieu én je portemonnee. Bovendien kan je nog lekker koken met restjes. Wil je graag weten hoe? We geven je hier tips en recepten om met restjes nieuwe gerechten te maken.

Maak van minder voedselverspilling je missie

Voedselverlies doet zich voor doorheen de hele voedselproductieketen, van bij de beginfase tot bij de consument. De landbouw- en visserijsector, de voedingsindustrie, horeca, retail… ondernamen al heel wat acties om voedselverlies te reduceren en blijven hier verder op inzetten. Maar ook als consumenten kunnen we ons steentje bijdragen. Wist je dat maar liefst 23% van al het voedsel dat verloren gaat, thuis verloren gaat?

Wij helpen je graag op weg met praktische tips en recepten. Lees zeker ook eens onze tips over hoe je minder eten weggooit én geld bespaart.

Vrouw kijkt in koelkast

Wat doen met restjes vlees of vis?

Maak er een lekkere vlees- of vissalade mee. Overschot van gebraad (bijvoorbeeld rosbief of varkensgebraad) levert heerlijk broodbeleg op.

Kocht je een grotere hoeveelheid vis of vlees? Vries dan het deel dat je niet meteen eet in. Vlees en vis kan je maanden bewaren in de diepvries.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten

Voor bijna alle ingrediënten vind je in de winkel even lekkere bioversies. Koop jij graag je ingrediënten rechtstreeks bij de boer? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten in Vlaanderen.

Koken met restjes: ken jij nog recepten?

Laat het ons weten en deel je gerecht met een leuke foto of video op Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Probeerde je een van onze tips om restjes eten te verwerken? Ook dat horen we graag!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en schrijf je in op onze nieuwsbrief of volg ons ook op Pinterest en YouTube.