Appelcrumble

Let’s get ready to crumble!

Een kruimelig laagje met daaronder heel wat lekkers… Een crumble is altijd verrassend smaakvol! Je kan er perfect restjes fruit of zelfs groenten in verwerken, en bovendien is zo’n crumble ook altijd erg snel klaar. Hoe je crumble moet maken? Dat ontdek je hieronder.

Hoe crumble maken?

Geen recept zo eenvoudig als het recept voor crumble. Je hebt maar 3 ingrediënten nodig (bloem, suiker en boter) en gebruikt van elk dezelfde hoeveelheid, bvb. 150 gram. Meng alles door elkaar met je handen tot je een brokkelige crumble hebt. Vul daarna een ovenschaal met de ingrediënten van je keuze (bvb. blokjes appel), strooi de crumble erover en zet alles 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.

Tip: je kan crumble makkelijk op voorhand maken - of zelfs invriezen. Ideaal dus voor feestjes!

Aardbei-rabarbercrumble

Tips voor de perfecte kruimelige crumble

  • Om een perfect kruimelige crumble te maken moet de boter goed koud zijn. Niet korrelig genoeg? Voeg dan in kleine hoeveelheden telkens een beetje extra bloem toe.
  • Je kan ook crumble maken met havermout of verkruimelde koekjes. Ook speculaas zorgt voor een lekker extraatje, zeker in combinatie met peer of appel.
  • Wil je een crumble maken met harde stukken fruit, snijd het fruit dan eerst in blokjes en bak deze kort aan in boter.
  • Verlekkerd op karamel? Bak het fruit eerst in de pan en strooi er een laagje bruine suiker over, of strooi de suiker bovenop je crumble-deeg voordat je hem in de oven zet.
  • Citroenzeste, kaneel, nootmuskaat… Voel je vrij om te experimenteren met het crumble-beslag.
  • Geen vers fruit in huis? Geen paniek: ook met diepvriesfruit kan je een crumble maken.
  • Serveer je crumble met een bolletje ijs, zelfgemaakte slagroom of vanillesaus, strooi er een beetje bloemsuiker over, of versier hem met blokjes fruit of rode besjes.
Gebakken little gem met Passendale-crumble

Probeer ook eens een hartige crumble te maken

Crumble met fruit kent iedereen, maar wist je dat je ook hartige crumble kan maken? Superlekker in bvb. soep, een vispannetje of een ovenschotel.

  • Er is niet één basisrecept voor hartige crumble. Probeer dus gerust wat dingen uit! Zorg alleen dat je steeds een goede verhouding hebt tussen droge (bvb. bloem, gehakte noten, havermout of paneermeel) en natte ingrediënten (een pittige kaas, geprakte pens, eiwit, boter...).
  • Een hartige crumble is ideaal om restjes groenten uit je koelkast weg te werken. Liefhebbers voegen nog een beetje vlees, vis, gevogelte... toe en je hebt al snel een smakelijke maaltijd op tafel.
  • Heel erg lekker in soep is een crumble van spek. Bak het spek eerst krokant en verkruimel het daarna. Serveer een diep bord met daarin een blokje kruidenboter, de crumble, en giet er aan tafel de soep over. Succes gegarandeerd!

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Van alle ingrediënten die in onze crumble-recepten gebruikt worden vind je in de winkel lekkere bioversies. Of koop je liever rechtstreeks bij de boer, op een boerenmarkt of een voedselteam? Ook dat kan. Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Appelcrumble

Nog tips om crumble te maken? Deel ze met ons!

Crumble met appel, rabarber, rode vruchten, of toch liever iets hartig: welk crumble-recept is jouw favoriet? Of heb jij nog tips om een originele crumble te maken? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons!

Wil je trouwens op de hoogte blijven van de laatste culinaire weetjes en recepten, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.