Pavolva aux fruits rouges

Hoe zelf meringue maken?

Ahhh, meringue: schuimig opgeklopt eiwit met suiker, langzaam gebakken in de oven. Als je het zo zegt klinken deze schuimpjes heel eenvoudig. Toch zijn er veel mensen die het niet aandurven om zelf meringue te maken. Er kan dan ook heel wat misgaan. De meringue is te zacht of net te hard, hij zakt helemaal in elkaar… Volg onze tips om de meest voorkomende valkuilen te vermijden en leer hoe je zelf de lekkerste schuimpjes kan maken.

Meringue: twee ingrediënten en een klein beetje geduld

Meringue maken is eigenlijk heel simpel; uiteindelijk bevat het recept alleen eiwitten en suiker. Je hoeft enkel nog deze tips te volgen om je gasten te verbluffen.

  • De verhoudingen zijn heel eenvoudig: je hebt dubbel zoveel suiker als eiwitten nodig (in gewicht). Om je slaagkansen te verhogen raden we aan om de hoeveelheden nauwkeurig af te wegen.
  • Wil je het suikergehalte van je schuimpjes zo laag mogelijk houden? Let dan op dat je niet té weinig suiker gebruikt. Verminder de hoeveelheid met maximum 20%, anders loop je het risico dat de meringue heel zacht en breekbaar wordt.

De eieren

  • Vet is dé grote vijand van schuimpjes. Zorg daarom dat er geen enkel spatje eigeel tussen de eiwitten zit. Tip: het is veel makkelijker om eieren te scheiden wanneer ze koud zijn.
  • Bij voorkeur scheid je de eieren op voorhand en laat je de eiwitten 1 à 2 dagen rusten in de koelkast, afgedekt met plastic folie. Je kan ook ingevroren eiwitten gebruiken; heel handig als je bijvoorbeeld enkel eigeel nodig had voor een ander recept. Hier vind je meer handige tips om eieren te bewaren.
  • Haal de eiwitten enkele uren op voorhand uit de koelkast, liefst zelfs een volledige nacht. Ze zullen beter opstijven als ze op kamertemperatuur zijn. Als de eieren daarentegen te koud zijn, zal de meringue vochtiger zijn.
Citroentaart met meringue

De suiker

Om meringue te maken kan je fijne kristalsuiker, bloemsuiker of een mengeling van beide gebruiken. Het voordeel van bloemsuiker is dat deze makkelijk oplost. Bovendien bevat bloemsuiker zetmeel, wat helpt om het eiwit te binden. De meringue zal zo iets vloeibaarder zijn en makkelijker om mee te werken.


Keukenmateriaal

  • Zoals we al zeiden, gaan meringue en vet niet goed samen. Klop het eiwit daarom op in een glazen of roestvrijstalen kom, want plastic is moeilijker vetvrij te krijgen. Voor je aan de slag gaat maak je de klopper schoon met een beetje azijn of citroensap.
  • Droog je keukenmateriaal goed af voor je het gebruikt. Net zoals vet is immers ook water een grote vijand van een geslaagde meringue. Daarom zei grootmoeder dus altijd dat je nooit meringue mag maken wanneer het regent…

Eiwit opkloppen: het geheim van een perfecte meringue

  • Begin met de eiwitten apart op te kloppen. Zodra ze beginnen te schuimen, voeg je beetje bij beetje al kloppend de suiker toe. Het kan even duren voor de suiker volledig opgenomen is – geduld is dan ook essentieel als je schuimpjes wil maken.
  • Gebruik je bloemsuiker? Voeg deze pas op het einde (voorzichtig) toe.
  • Een snufje zout geeft meer smaak aan je eiwit, maar verhoogt ook het risico om al het vocht uit de mengeling te trekken en zo de textuur van je meringue minder stevig te maken. Daarom gebruik je beter een paar druppels citroensap.
  • Heb je moeite om het eiwit volledig stijf te kloppen? Probeer dan eens een koudwaterbad. Plaats de kom waarin je het eiwit opklopt in een grotere kom met ijswater. Je meringue zal veel steviger zijn!
  • Bij opgeklopt eiwit draait het erom zoveel mogelijk lucht in het eiwit te krijgen. Hef de garde dus goed op tijdens het kloppen. Of gebruik een mixer.
  • Stop met kloppen zodra de meringue stevig is. Dit betekent dat hij niet meer beweegt als je met de kom schudt en dat je er pieken in kan trekken met de garde.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep hier de meringue op, met voldoende ruimte tussen elk schuimpje. Gebruik een lepel of een spuitzak om mooie kleine vormpjes te maken. Tip: Heb je geen spuitzak voorhanden? Maak dan je eigen exemplaar door een hoekje uit een diepvrieszak te knippen.
Meringues met rood fruit

De baktijd van meringue, een delicate stap

De baktijd van meringue in de oven is een delicate stap. Het is namelijk niet zozeer de bedoeling om de meringue te bakken, maar wel om hem uit te drogen. Ook hier is geduld opnieuw een mooie deugd. Ga voor een lange baktijd op lage temperatuur en volg deze tips:

  • Gebruik de heteluchtfunctie om meringues in de oven te bakken. Afhankelijk van hun grootte moeten ze 1u30 tot 2u30 in de oven. Zet de oven niet warmer dan 100° of 110°, want dan kan de meringue te hard worden en afbrokkelen. Open de oven af en toe om het vocht te laten ontsnappen.
  • De meringues zijn klaar wanneer ze makkelijk loskomen van de bakplaat. Is dat nog niet het geval? Zet ze dan nog iets langer in de oven op een lage temperatuur.
  • Zijn de meringues klaar? Zet de oven dan uit, zet het deurtje op een kier en laat de schuimpjes afkoelen. Zo kunnen ze nog verder opdrogen.
  • Je kan meringue goed bewaren. Het is dus perfect mogelijk om de schuimpjes al op voorhand te maken. Bewaar ze tot 5 dagen in een afgesloten plastic potje op een droge plaats. Zet ze zeker niet in de koelkast, want hier worden ze zacht en kleverig. Je kan de meringue ook invriezen en enkele uren voor het serveren uit de vriezer halen.

Tip

Voor alles wat lekker is om in deze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop jij je ingrediënten liever recht van bij de boer? Rechtvanbijdeboer.be bundelt de verschillende verkooppunten van hoevewinkels, boerenmarkten tot voedselteams.

Ken jij nog een niet-te-missen meringue recept?

Gebruik jij nog andere trucjes om een geslaagde meringue te maken? Of ken je nog een heerlijk meringue recept? Deel het met ons op Facebook, Instagram of Twitter en vergeet de hashtag #lekkervanbijons niet! Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!