Zo maak je zelf de lekkerste dim sum
Aperitiefhapjes, tapas, dim sum… Overal ter wereld wordt er gesmuld van kleine hapjes die je als aperitief of zelfs als volwaardige maaltijd kan eten. Dim sum zijn afkomstig uit China waar ze gegeten worden bij de thee. Wil je zelf eens dim sum maken? Dat kan perfect met lekkere ingrediënten van bij ons.
Wat is dim sum?
Dim sum zijn kleine hapjes die gestoomd of gefrituurd worden. De vulling bestaat oorspronkelijk uit groenten, vlees en rijst. In China eet men dim sum als lichte maaltijd bij de thee, maar in het Westen eten we deze hapjes bij het aperitief, als voorgerecht of als hoofdgerecht.
Je vindt dim sum in verschillende vormen die ook elk hun eigen naam hebben. Een bekend type dim sum is bijvoorbeeld de dumpling, een gevuld deegballetje. Lekker met een dipsausje of in soep.
De essentials om zelf dim sum te maken
Een eerste, essentiële ingrediënt om dim sum te maken zijn wontonvellen. Dit zijn gele deegvelletjes bestaande uit bloem, ei en zout. Na het koken worden ze zacht en ook een beetje doorschijnend. Vind je geen wontonvellen, dan kan je ook filodeeg gebruiken om dim sum te maken.
Naast de vellen is natuurlijk ook de vulling essentieel. Hier kan je volop mee variëren: van hartig tot zoet, met vlees, kip, vis of groenten.
Tip: Heb je niet veel tijd of zin om lang in de keuken te staan? Maak het jezelf gemakkelijk en mix alle ingrediënten voor de vulling in de blender. Zet de vulling daarna eventueel een paar uurtjes in de koelkast zodat de smaken goed op elkaar kunnen inwerken.
Dim sum vouwen, hoe doe je dat?
Aangezien dim sum in allerlei soorten en maten bestaan, is er niet één juiste manier om ze te vouwen.
- Het belangrijkste is dat je zuinig bent met de vulling. Anders is de kans groot dat de dim sum stuk gaan tijdens het stomen of bakken. Ongeveer een koffielepel vulling per vel is voldoende.
- Smeer de randjes van de vellen in met een beetje water of een losgeklopt ei, voordat je ze dichtvouwt. Zo blijven de randjes beter aan elkaar kleven.
- Gebruik je ronde filo- of wontonvellen? Vouw deze dan dicht tot een half maantje en druk de randen aan (zoals een empanada).
- Vierkante vellen kan je vouwen als een enveloppe of als een zakje, door de hoekjes omhoog te trekken en in elkaar te draaien.
Stomen, bakken of frituren
Er zijn verschillende manieren om zelf dim sum te maken. Je kan de deegpakketjes stomen, koken, bakken of frituren.
- Om de hapjes te stomen gebruik je best een stoompan of stoommandje. In 8 à 10 minuten stoom je de dim sum gaar.
- Heb je geen stoompan of -mandje in huis? Dan kan je de dim sum koken in een grote pot met water, gedurende 3 à 4 minuten.
- Liever dim sum met een stevige bite? Bak ze dan in de pan of frituur ze om een krokant jasje te krijgen. Lekker!
Tip: Voor bijna alles wat lekker is om in onze recepten voor dim sum te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve, buurderij of boerenmarkt in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.
Laat je inspireren door de wereldkeuken
Kook je graag en vind je het fijn om inspiratie te halen uit de Aziatische keuken? Dan moet je zeker ook onze springrolls met ingrediënten van bij ons eens proberen. Heb je zelf nog smakelijke ideeën om dim sum of andere hapjes te maken, deel dan zeker je foto’s en recepten met ons via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.
Volg ons op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de lekkerste nieuwtjes van bij ons.