Zelfgemaakte tempuragroentjes van wortel, courgette, broccoli en groene boontjes. Ze liggen gepresenteerd op een groot bord met een huisgemaakte kruidenmayonaise als dip. We serveren er wat partjes citroen bij voor de zure toetst wie dit wenst.

Tempura: een krakend lekker aperitiefhapje

Kooktips

Ooit al gehoord van tempura? Dit krakend lekkere hapje komt overgewaaid van de Japanse keuken, maar kan ook perfect met ingrediënten van bij ons gemaakt worden. Of je nu kiest voor groenten, vlees of vis: dankzij onze tips maak jij de knapperigste tempura!

Wat is tempura?

De benaming ‘tempura’ staat zowel voor het gerecht als voor de manier waarop het bereid wordt. Als gerecht gaat het om kleine hapjes in een krokant deegjasje. De bereidingswijze is simpel: je kiest een lekker ingrediënt, doopt het in tempurabeslag en frituurt het.

De inhoud van tempura kan heel verschillend zijn. Groenten, fruit, vlees, kip, vis … Je mag volop experimenteren! Tempura kan zout of zoet zijn en geserveerd worden als snack, voorgerecht of dessert.

Leuk weetje: tempura is oorspronkelijk Portugees. Het werd pas in Japan geïntroduceerd in de 16de eeuw en heeft intussen een vast plekje in de Japanse keuken.

Tempura van konijn

Het perfecte tempurabeslag

Ga je tempura maken, dan moet je beslag helemaal goed zitten. Op zich heb je niet veel ingrediënten nodig, maar de juiste verhoudingen zijn essentieel. Voor een basis-tempurabeslag heb je nodig:

  • 3 eidooiers
  • 80 gr bloem
  • 5 dl koud water

Tip: Het water moet echt ijskoud zijn. Meng daarom ijsblokjes met koud kraanwater. Dit geeft je tempura een krokant en luchtig jasje dat minder vet opneemt.

Meng alle ingrediënten door elkaar. Het tempurabeslag hoeft niet glad geklopt te zijn: er mogen gerust klontjes in zitten. Ook mag het vrij dun zijn.

Tempura van zeetong met mayonaise van appel en curry

Klaar om te frituren

Tempurabeslag in de aanslag? Dan moet je enkel nog je favoriete ingrediënten klaarleggen. Denk aan wortel, bloemkool, vis, garnalen, stukjes konijn- of kipfilet, appel, aardbei … Om te frituren gebruik je best olie met een neutrale smaak, zoals zonnebloemolie.

  1. Dep de ingrediënten goed droog en bedek ze met een dun laagje bloem.
  2. Verhit de olie tot ongeveer 180°. Je hebt geen friteuse nodig: een grote, diepe pan met dikke bodem is voldoende. Tip: Hoe weet je of de olie heet genoeg is? Doop een houten lepel in de olie. Komen er luchtbelletjes af, dan kan je beginnen frituren.
  3. Haal de ingrediënten kort door het tempurabeslag en frituur ze in een paar minuten goudbruin. Doe dit in kleine porties zodat de olie niet te veel afkoelt.
  4. Laat de tempura kort uitlekken op een vel keukenpapier. Wacht niet te lang met opdienen: je wilt natuurlijk van je tempura genieten als hij nog lekker knapperig is!

Tip: Van alles wat lekker is om in onze tempura-recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve, buurderij of boerenmarkt in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.

Fan van oosterse gerechtjes?

Laat jij je graag inspireren door de oosterse keuken? Naast tempura kan je ook heerlijke springrolls of dim sum maken, allemaal met de lekkerste ingrediënten van bij ons. Heb je een van onze recepten uitgeprobeerd? We zijn enorm benieuwd naar het resultaat! Deel het met ons via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Volg ons op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de lekkerste nieuwtjes van bij ons.