Springrolls met konijn

Springrolls, de lente in een rolletje

Kooktips

Springrolls kennen hun oorsprong in de Vietnamese keuken, maar wij geven dit hapje graag een Belgische toets. Hoe je de lekkerste springrolls kunt maken met ingrediënten van bij ons? Dat lees je hieronder.

De beste smaakmakers voor je springrolls

Springrolls zijn een plezier om mee te experimenteren in de keuken! Je kan ze vullen met diverse groenten en fruit, om ze daarna te frituren of vers te eten. Dit zijn alvast een aantal ingrediënten om heerlijke springrolls te maken:

 • Komkommer, paprika, tomaat, wortel, prei, (lente-)ui, champignons, kool, sla: laat je volop gaan met de groenten! Tip: snijd alles in reepjes. Dit maakt het makkelijker om de springrolls op te rollen.
 • Reepjes kip, konijn of vlees (bvb. biefstuk) die je eventueel grilt. Ook vis is heel lekker in springrolls, zoals garnalen of noordzeekrab.
 • Kruiden als koriander, munt en basilicum maken je springrolls extra smakelijk.
 • De ideale dipsaus is een combinatie van zoet, zuur en zout. Je maakt heel gemakkelijk zelf een saus voor je springrolls met 3 teentjes gehakte knoflook, 2 fijngehakte pepertjes, 1 tl azijn, 1 el bruine suiker, 1 el vissaus, 1 el citroensap, een snuifje zout en 2 el water.
 • Je kan ook zoete springrolls maken met fruit. Aardbeien, appel en kaneel, peer, blauwe bessen, rozijnen… Serveer deze zoete springrolls met frambozencoulis en gehakte pistachenootjes, met een warm vanillesausje of met een saus van honing en citroensap.
Heerlijke krokante springrolls liggen op een houten snijplank. Ze zijn vergezeld met een zoetpikante dipsaus. In de achtergrond staat nog een theepot en paarse bloemetjes.

Hoe rol je verse springrolls?

 • Om springrolls te maken heb je rijstvellen nodig. Week deze in (lauw) water tot ze zacht en transparant zijn. Tip: het water mag niet té warm zijn, anders worden de vellen fragiel en plakken ze harder.
 • Leg het rijstvel op een vochtige houten snijplank, zo blijft het niet plakken. Geen houten snijplank in je keukenarsenaal? Een vochtige handdoek kan ook.
 • Leg de vulling net onder het midden van het rijstvel en zorg dat je de zijkanten vrijhoudt. Vouw de zijkanten nu naar binnen over de vulling, vouw dan het onderste lapje over de vulling en stop het er stevig onder. Rol de springroll verder op naar boven en blijf hem stevig aandrukken.

Nog een paar tips om de perfecte springrolls te maken

 • Leg alle ingrediënten op voorhand klaar. Week de rijstvellen één per één en werk elke springroll onmiddellijk af.
 • Ga je de springrolls frituren, koop dan het dunste deeg dat je kan vinden. Zo worden ze lekker krokant.
 • Gebruik je sla of koolbladeren in je springrolls? Leg eerst het blaadje op het rijstvel en leg daarop de rest van de vulling. Dit helpt om de vulling bij elkaar te houden.
 • Leg de springrolls niet te vol, want dan heb je meer kans op scheuren en is het ook moeilijker om ze op te rollen.
 • Doe geen saus in de springsrolls, want die loopt er toch weer uit.
 • Ben je niet goed in groenten fijn snijden? Gebruik dan een mandoline. Neem zeker geen rasp, dan worden de ingrediënten te nat.
 • Laat vlees en garnalen afkoelen voor je ze toevoegt. De stoom zou anders de rijstvellen vochtig maken waardoor ze makkelijker scheuren.
 • Na het rollen kan je de verse springrolls invriezen. Plaats een stukje bakpapier in een plastic doosje, leg de springrolls er met de naad naar onder in en zorg dat ze elkaar niet raken. Je kan de bevrozen springrolls later meteen frituren.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten

Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag je groenten rechtstreeks bij een hoeve in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.

Zijn verse springrolls jouw absolute favoriet, of heb je ze liever gefrituurd? En welke ingrediënten staan bij jou steevast op het lijstje als je springrolls gaat maken? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!