Samosa’s

Number of persons
Aantal personen

4

Preparation time
Bereidingstijd

45

Samosa's zijn gefrituurde gerechtjes uit de Indiase en Pakistaanse keuken. Met de vulling kan je eindeloos variëren. Wij geven je alvast drie recepten mee: eentje voor een vegetarisch samosa, eentje met kippengehakt en eentje met kaas. 

Ingrediënten

  • 4 vellen filodeeg
  • arachideolie
  • 100 g boter, gesmolten
  • peper en zout

Vulling 1: vegetarische samosa

  • 50 g erwtjes (diepvries, ontdooid)
  • ½ ui
  • 1 wortel
  • 1 vastkokende aardappel
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • handvol koriander
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl garam masala
  • snuf kurkuma

Vulling 2: samosa met kippengehakt

  • 150 g kippengehakt
  • 1/2 teentje knoflook
  • 1 el gehakte koriander
  • 1 el gehakte munt
  • ½ tl cayennepeper
  • ½ tl currykruiden

Vulling 3: samosa met kaas

  • 100 g geraspte oude kaas Brugge
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 el fijngehakte bieslook

Yoghurtdip:

  • 2 el mayonaise
  • 3 el yoghurt
  • Bosje munt
  • 2 el limoensap

Recept

Yoghurtdip

Mix de mayonaise met yoghurt, munt en limoensap. Kruid naar smaak met peper en zout.

Plaats in de koelkast tot gebruik.

Samosa met vegetarische vulling

Schil voor de eerste vulling de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de wortel in blokjes. Kook ze samen met de wortelblokjes beetgaar in licht gezouten water.

Snipper de ui fijn en pers de knoflook fijn.

Snijd de chilipeper fijn. Hak de koriander fijn.

Bak de ui met look en chilipeper 1 minuut in hete arachideolie. Voeg het komijnpoeder, garam massala en kurkuma toe en roerbak nog eens 1 minuut.

Schep de aardappel- en wortelblokjes en erwten door het kruiden-uimengsel en breng verder op smaak met de koriander, peper en zout.

Samosa met gehakt

Pers de look fijn.

Meng de look, koriander, munt, cayennepeper en currykruiden door het gehakt.

Kruid naar eigen smaak met peper en zout.

Samosa met kaas

Snipper de sjalot en meng met de kaas en bieslook.

Kruid naar eigen smaak met peper en zout.

Maak en vouw de samosa

Snijd of knip elk vel filodeeg in de lengte in 3 smalle repen.

Wrijf elke reep in met gesmolten boter.

Bekijk zeker onze video met stap-voor-stap instructies.

Lepel een beetje van de vulling in de hoek van een reep. Plooi dicht tot een driehoekje. Plooi om en om tot een stevig driehoekje. Kleef de rand dicht met een beetje boter.

Herhaal dit met nog 3 vellen deeg.

Doe hetzelfde met de andere twee vullingen.

Frituur de samosa’s 5 minuten in een friteuse op van 180°C.

Laat ze op keukenpapier uitlekken.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.