Plats chez Tero

Tero: samen genieten van een pure en lokale keuken

Tero wijkt af van de traditionele restaurantformule. Je bestelt er verschillende gerechten om met alle tafelgasten te delen. “Dit opmerkelijke concept is geen marketingtruc, maar een heel eigen opvatting over de sociale rol van tafelen. Het delen van lekker eten zorgt automatisch voor een plezierige en gezellige sfeer. Er is bovendien voor elk wat wils, of je nu liever vlees of groenten eet.” We ontmoetten Arthur Lhoist, 31 jaar en oprichter van Tero.

« Onze keuken past zich op een authentieke manier aan uw wensen aan, laat het smaken! »

Arthur Lhoist

Esperanto

Arthur verduidelijkt dat Tero aarde betekent in het Esperanto. “Het doel is om de link te leggen tussen het land en het bord, tussen de aarde en de mensen. Door strikt lokaal te werken heeft Tero een globale impact.”

Salle restaurant Tero

Arthur opende zijn eerste restaurant in 2014 in het Waals-Brabantse Bierges, net over de taalgrens. Hij heeft een diploma management en duurzame ontwikkeling op zak en volgde ook een koksopleiding. Het restaurant was een schot in de roos: de vraag was erg groot en daarom besloten Arthur en zijn team nog twee bijkomende vestigingen te openen. Vandaag zijn er dus 3 restaurants met de naam ‘Tero’: in Bierges, Sint-Gillis en Elsene. Alle vestigingen combineren een gevoel van ruimte en gezelligheid.

Pssst, de vestiging in Elsene is een pop-upinitiatief tot einde augustus. Wacht dus niet te lang voor je reserveert!

Inspiratie uit het buitenland

Arthur vond zijn inspiratie voor Tero in het buitenland. Hij ontdekte er verschillende keukens die de aarde, het lichaam en de geest centraal stellen. “Dit soort keuken is vandaag gemeengoed geworden in de Scandinavische en Angelsaksische landen”, legt hij uit.

Het is belangrijk dat de chefs hun eigen creativiteit kunnen gebruiken, maar met respect voor het culinair charter van Tero. “De creativiteit komt van onze chefs maar de filosofie van ons handvest ligt vast,” aldus Arthur. “Zo vinden we het belangrijk dat ze koken met biologische, seizoensgebonden groenten en kiezen voor lokale producenten. Er moeten steeds voldoende groenten, granen, eiwitten… zijn. Zo combineren we het plezier van lekker eten met gezondheid.”

Assiettes à partager
Champs de légumes - Ferme des Rabanisse

Al snel voelde Arthur de nood om het aankoopbeleid op te schonen en te starten met een eigen tuinbouwproject. “Ik kreeg de kans om een gebouw met land te kunnen opkopen in de buurt van Rochefort en aarzelde niet. We begonnen met de teelt van fruit, groenten en kruiden. Vandaag hebben we ook varkens, koeien, schapen, legkippen en zelfs bijen op de boerderij. De boerderij moet onze restaurants van biologische, verse en hoogwaardige producten voorzien. De groenten van Tero komen vandaag allemaal uit de korte keten en het vlees gedeeltelijk.”

De keuze van dierenrassen gebeurde niet toevallig. Gezien de enorme diversiteit in productie op de boerderij kozen tuinman Jean-Charles en zijn team ervoor om rassen te kweken die rustieker zijn. “Durocvarkens zijn zeer weersbestendig. Ze leven in een joert en kunnen het hele jaar door buiten als ze willen. De Salersrunderen hebben dan weer weinig hulp nodig bij het werpen.” Ze zien het als een erezaak om hun dieren te verzorgen volgens de regels van de biolandbouw en met respect voor het dierenwelzijn en het milieu. De runderen worden bijvoorbeeld uitsluitend met gras gevoed.

« Dankzij onze methode kunnen we kwaliteitsvlees op het menu van onze restaurants zetten. »

Vaches Salers et Jean-Charles
Équipe en formation

 “We halen alles uit de kast om een werkomgeving te creëren waarin koks het beste van zichzelf kunnen tonen en werken steeds met topproducten. We organiseren boerderijstages en voedingsklassen zodat alle medewerkers de boodschap die wij willen brengen goed begrijpen”, legt Capucine, een medewerker van Arthur uit. Het handvest moedigt koks aan om met weinig vetstoffen en verwerkte producten te werken en zoveel mogelijk met seizoensproducten aan de slag te gaan. Je zou dat kunnen zien als een moeilijkheid maar ook als een uitdaging. Chefs moeten in de keuken vertrouwen op hun gevoel en hun kunnen tonen. Het resultaat geeft vaak veel voldoening, ” voegt ze toe.

Toekomstplannen

Het team denkt nog lang niet aan ophouden. We willen onze instincten blijven volgen en tegelijk naar onze klanten blijven luisteren. En dat alles terwijl we oog hebben voor de nieuwste trends. Zo blijven we ons concept verder aanpassen en wordt het aanbod ook regelmatig aangepast. In de komende jaren willen we de band tussen de boerderij en het bord nog verder versterken. En, wie weet, misschien nog een nieuw restaurant openen… wie zal het zeggen?

Een ding is zeker: Lekker van bij ons volgt het van dichtbij op!

© Foto's: Tero