Zwitserse, Franse of Italiaanse meringue: welke lust jij het liefst?

Zwitserse, Franse of Italiaanse meringue: welke lust jij het liefst?

Kooktips

Er bestaat heel wat verwarring tussen Zwitserse, Franse en Italiaanse meringue. Wil jij graag meringue maken, maar weet je niet welke? Ontdek hier de verschillende varianten en maak jouw desserts extra crunchy!

  • Franse meringue is eigenlijk het basisrecept. Deze is het meest bekend en ook het makkelijkst om te maken. Omdat Franse meringue lekker krokant is, is het ideaal om schuimpjes mee te maken zoals voor pavlova, of als finishing touch in deze recepten met appels of peren met schuimkop.
  • Daarnaast kan je ook Franse meringue pocheren om îles flottantes, letterlijk “drijvende eilandjes”, te maken. Hier vind je een heerlijke variant op dit recept, met een soep van rode vruchten. Om dit te maken klop je eerst de eiwitten stijf en pocheer je ze 30 seconden lang in kokend water. Laat de schuimpjes daarna uitlekken op een vel keukenpapier.
  • Zwitserse meringue bevat meer suiker dan de Franse variant en maak je au bain-marie. Je kan deze meringue krokant laten bakken (dan is hij perfect om taarten te versieren) of je kan hem iets minder lang in de oven zetten zodat hij een knapperige buitenkant met zachte binnenkant heeft.
  • Het recept voor Italiaanse meringue is het moeilijkste om te maken, omdat je hier suiker nodig hebt in de vorm van siroop. Omdat deze meringue niet gebakken wordt is hij zachter dan de andere varianten. Men gebruikt hem vooral om taarten te glaceren of om guimauves of de befaamde Noorse omelet te maken.

Je kan de meringues een kleurtje geven met natuurlijke kleurstoffen in poedervorm, of je kan er ook extra smaak aan toevoegen: zeste van citrusvruchten, cacao, vanille, kaneel… Deze voeg je op het einde pas toe. Let wel op met vloeibare smaakstoffen (zoals citroen- of aardbeiensap): gebruik hier niet té veel van, of je meringue zal heel slecht drogen.

Weet je ondertussen welke soort meringue je wil maken, maar ben je bang dat het niet zal lukken? Deze tips helpen je stap voor stap om een geslaagde meringue te maken, elke keer opnieuw!

Tip

Voor alles wat lekker is om in deze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop jij je ingrediënten liever recht van bij de boer? Rechtvanbijdeboer.be bundelt de verschillende verkooppunten van hoevewinkels, buurderijen tot zelfplukboerderijen.

Zot van meringue!

Welke is jouw favoriete soort meringue? Italiaans, Zwitsers of Frans? En maak jij wel vaker desserts op basis van meringue? Toon het ons allemaal op Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #lekkervanbijons! Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!