Pavlova met rood fruit

Zo maak jij de sierlijkste pavlova als dessert

Kooktips

Pavlova is een mierzoet dessert dat z’n naam dankt aan de Russische ballerina Anna Pavlova. In de jaren ’20 tourde zij door Australië en Nieuw-Zeeland, waar het dessert speciaal voor haar gemaakt werd. Meer dan 100 jaar later is deze combinatie van meringue, slagroom en rood fruit nog altijd een favoriet onder de nagerechten. Benieuwd hoe je ‘m zelf maakt met ingrediënten van bij ons? Lees dan verder!

Pavlova met rood fruit

Meringue maken, de basis van een geslaagde pavlova

Strikt gezien zijn de witte “schuimpjes” in een pavlova geen échte meringue. Er wordt namelijk maïzena en azijn toegevoegd om het mengsel extra luchtig te maken. De werkwijze is hoe dan ook hetzelfde als wanneer je klassieke meringue zou maken, met als resultaat een schuimpje dat knapperig is langs buiten en heerlijk zacht vanbinnen:

1. Verwarm de oven voor op 150° C.

2. Klop 4 eiwitten met een beetje zout tot piekjes, maar niet volledig stijf.

3. Blijf kloppen en voeg 250 g fijne kristalsuiker lepel per lepel toe.

4. Ga door tot je een satijnachtig geheel krijgt en voeg dan 1 eetlepel maïzena en enkele druppels azijn toe. Tip: je kan de azijn ook vervangen door citroensap of vanille essence.

5. Bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen matje. Lepel hier de meringue op. Reken ongeveer op 2 eetlepels voor een minipavlova of maak één grote pavlovataart.

6. Zet de meringue 30 minuten in de oven op 150°. Zet daarna de oven uit, zet het deurtje op een kier en laat de meringue nog 30 minuten verder drogen.

Feestje gepland? Je kan perfect op voorhand de meringue maken. In een luchtdicht plastic potje kan je hem zeker een paar dagen bewaren. Let alleen op dat je hem niet op een vochtige plaats bewaart.

Pavlova met veenbessen en rozemarijn

Eerste hulp bij pavlova-problemen: zo red je jouw dessert

Meringue maken is helemaal niet moeilijk, maar soms kunnen kleine details roet in het eten gooien. Dit zijn de meest voorkomende pavlova-problemen én hun oplossing:

Help, mijn meringue wordt niet stijf

Zorg dat er geen eigeel bij het eiwit zit, anders zal dit niet opstijven - hoe hard je ook klopt. Ook moeten zowel de klopper als de kom helemaal vetvrij zijn. Tip: citroensap verwijdert zelfs het kleinste restje vet. Druppel citroensap op een stuk keukenpapier en maak hier je kom mee schoon.

O-ooh, de pavlova zakt in elkaar

Een te hete oven is meestal de boosdoener. De binnenkant van de schuimpjes blijft dan nog vloeibaar en is niet stevig genoeg om de hele meringue omhoog te houden. En hoe verleidelijk het ook is, houd de oven dicht wanneer de pavlova erin staat. Zakt hij onverhoopt toch in? Vul dan gewoon de krater op met slagroom en vruchten. 

Waarom kleurt mijn pavlova bruin?

Ook in dit geval staat de oven op een te hoge temperatuur. De bedoeling is om de meringue lang te laten drogen op een relatief lage temperatuur. Staat de oven te warm, dan karamelliseert de buitenkant en wordt hij bruin terwijl de binnenkant nog vloeibaar is. Met alle (instortings)gevolgen vandien.

Maak ik één grote pavlova of meerdere kleintjes?

Minipavlova’s zijn leuk om als dessert te presenteren op een apart bordje. Met één grote meringue kan je dan weer een mooie pavlovataart maken: perfect om op een mooie taarthouder te serveren, maar iets minder stijlvol om in stukken op te dienen. Tip: maak je één grote pavlovataart? Teken dan op voorhand de omtrek van je taarthouder met potlood op het bakpapier. Lepel daarbinnen de meringue. Zo past je pavlovataart zeker op de houder.

Pavlova maken met hoeve- of bioproducten?

Voor alles wat lekker is om in deze pavlovarecepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve, buurderij of boerenmarkt in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.

We love pavlova!

Zo zie je maar: dankzij een sierlijke ballerina die 100 jaar geleden op tournee ging, genieten wij vandaag nog altijd van een zalig zoete pavlova als dessert. Loop jij helemaal op wolkjes als je fluffy meringue voorgeschoteld krijgt? Of ken je nog andere toppings om je pavlova mee af te maken? Deel het op Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de lekkerste nieuwtjes van bij ons.