Gnocchi

Maak heerlijke gnocchi zoals de echte Italianen

Staat ‘zelf gnocchi maken’ op jouw kookwensenlijstje? Dan zijn deze tips iets voor jou! Of je deze Italiaanse klassieker serveert als voor- of hoofdgerecht: met deze recepten maak je de lekkerste gnocchi ooit. En dat met aardappelen van bij ons. Mamma mia!

Hoe gnocchi maken? 8 tips

Gnocchi is het Italiaanse meervoud van gnocco, wat ‘klontje’ betekent. Deze deegballetjes worden vaak in één adem genoemd met de verschillende soorten Italiaanse pasta. Dat is niet helemaal correct, want gnocchi maak je met aardappelen. Natuurlijk kan je deze lekkernij ook in de winkel kopen, maar zelfgemaakte gnocchi zijn nog véél lekkerder.

Aardappelgnocchi maken: wat je moet weten

  • Ga voor bloemige aardappelen als je gnocchi wil klaarmaken. Het bintje bijvoorbeeld is ideaal. Koop je graag je aardappelen rechtstreeks bij de boer? Vind hier alle hoeveverkooppunten in jouw buurt.
  • Gebruik extra fijne bloem om gnocchi te maken. De “00”-versie is perfect.
  • De verhouding aardappelen-bloem is heel belangrijk. Te veel bloem maakt de gnocchi zwaar, te weinig bloem kan ervoor zorgen dat ze uiteenvallen tijdens het koken. De ideale verhouding is 200 à 300 g bloem per 1 kg aardappelen. Voeg net zo veel bloem toe tot je een droog en egaal deeg krijgt (het deeg mag niet meer kleven aan je handen).
  • Druk met een vork een motief in de gnocchi. Zo blijft de saus achteraf beter aan de klontjes hangen.
  • In Italië wordt meestal geraspte Parmezaanse kaas in de gnocchi verwerkt, maar er zijn zoveel kazen van bij ons die je net zo goed kan gebruiken. Kies een kaas die makkelijk wegsmelt in het aardappeldeeg. Bvb. harde kazen zoals Brugge Oud of halfharde kazen zoals Grimbergen of Affligem Abdijkaas...
Aardappelgnocchi met salie- en limoenboter

Gnocchi koken: zo lukt het altijd

Kook de aardappelen in de schil zodat ze niet te veel vocht opnemen. Schil en pureer ze meteen na het koken, terwijl ze nog warm zijn. Zo krijg je een gladder deeg dat sneller zal binden. Kook de gnocchi in kleine hoeveelheden en schep ze uit het water zodra ze bovendrijven. Schep de gare gnocchi uit het water met een schuimspaan en laat uitlekken. Als je te veel gnocchi tegelijk kookt, kunnen ze aan elkaar kleven. En hoewel één grote gnocco ook lekker kan zijn, is dat toch niet echt de bedoeling. Voor nog meer smaak kan je de gnocchi koken in bouillon.

Gnocchi bakken: zo krijg je een extra knapperig effect

Heb je graag een knapperig korstje rond jouw gnocchi? Dan kan je nog even je gnocchi bakken. Bak de gnocchi in een pan met wat olijfolie, kruid af met peper en zout. Na een vijftal minuten heb je krokante gnocchi. Probeer zeker eens onze gnocchi met spinazie.

Gnocchi bewaren als een pro doe je zo

Je kan perfect ongekookte gnocchi invriezen. Bestrooi ze eerst met bloem en laat ze los van elkaar opdrogen, of leg ze al een uurtje in de vriezer. Verpak ze daarna pas samen in kleinere porties. Zo kan je de gnocchi ongeveer 3 maanden bewaren. Ideaal als je weinig tijd hebt om te koken. 

Zijn gnocchi helemaal jouw ding?

Laat het ons weten op Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Of ken je misschien nog een lekker gnocchi recept? Ook dat horen we maar al te graag! Blijf ook op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!