Aardappelen bereiden

Hoe aardappelen bereiden?

Dat je aardappelen kan koken, dat weet je natuurlijk wel. Maar hoeveel andere manieren  waarmee je aardappelen lekker kan bereiden ken je nog? Hieronder vertellen we hoe je aardappelen moet koken, bakken, poffen, wokken en pureren en in de oven moet klaarmaken. Dat zijn 5 bereidingswijzen voor 1001 heerlijke gerechten met aardappel.

Aardappelen schillen

Aardappelen schillen

Aardappelen worden meestal geschild voor ze gekookt of op een andere manier bereid worden, maar dat hoeft niet altijd. Krieltjes zijn bijvoorbeeld heerlijk met de schil er nog aan. Of je ze nu schilt of niet, je doet de aardappelen in een pot met water en een snufje zout. Zet de pot op het kookvuur en breng aan de kook.

Hoe lang je de aardappelen moet laten koken, hangt af van de grootte, de soort, … Maar je weet dat je aardappelen gaar zijn als je er met een vork kan doorprikken. Zodra ze gaar zijn, giet je het kookvocht weg.

De aardappelen zijn nu klaar om op te eten, ga je er verder mee aan de slag. Na deze stap kan je de aardappelen bijvoorbeeld pureren of bakken in de pan. En van pureren gesproken…

Aardappelen pureren

Je kan gekookte aardappelen pureren met een stamper of met een passevite. Je kiest telkens zelf hoe grof of fijn je je aardappelen pureert. Kruid de puree met peper en zout en een snufje muskaatnoot. Voeg nog een beetje boter en een scheutje melk toe. Liefhebbers van extra smeuïge puree kunnen ook nog een eierdooier (of twee) toevoegen aan de puree.

Tip: voeg verse kruiden toe aan je puree voor extra smaak.

En we hebben nog meer tips voor puree!

Aardappelen bakken

Je kan rauwe blokjes aardappel bakken in de pan, maar om tijd te besparen kan je je aardappelen voorkoken (ca. 8-10 minuten). Zet daarna een braadpan op het vuur met wat boter of olie in. Bak de aardappelen gaar en goudbruin. Kruid met zout, een beetje peper en kruiden naar keuze.

Tip: rozemarijn smaakt heerlijk bij gebakken aardappelen

Aardappelen poffen / in schil

Aardappelen poffen kan op verschillende manieren - in de oven, in de microgolf of op de BBQ - maar de werkwijze is dezelfde. Ontdek al onze tips en recepten voor perfect gepofte aardappelen

Gepofte aardappel met zuurkool en rookworst

Aardappelen wokken

Snijd de aardappelen in schijfjes van 3 mm of in blokjes van 1 cm. Laat ze in een goed verhitte wok in een beetje olijfolie garen met het deksel erop. Bak ze daarna, zonder deksel, goudbruin. Breng op smaak met peper en zout.

Aardappelen in de oven

Snijd je aardappelen in schijfjes, partjes of blokjes. Besprenkel met wat olie en kruid met peper, zout en kruiden naar keuze. Leg de aardappelstukjes in een ovenschotel. Zet de ovenschotel in een oven van 200°C. Bak de aardappelen in 45 minuten gaar en goudbruin.

Tip: voor nog wat extra smaak kan je stukjes ui en een paar teentjes knoflook toevoegen aan de ovenschotel. Ontdek nog meer tips en recepten voor heerlijke aardappelen in de oven

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.