Gratin dauphinois

6
(20) 45

Gratin dauphinois is ongetwijfeld de koning onder de gratins. Eenvoudig, maar o zo lekker. In geen tijd maak je met amper enkele ingrediënten een overheerlijke ovenschotel klaar. Met dit recept laat je je gasten smullen van heerlijke aardappelgratin. Zorg voor een extra feestelijke toets en gratineer per persoon een portie aardappelen in een klein ovenschoteltje of potje. Serveer ze als afzonderlijk bijgerecht. Smakelijk!

  • 1 kg aardappelen
  • 0,5 l room
  • 4 teentjes look
  • nootmuskaat
  • peper & zout
  • 200 g gemalen kaas
  • boter
  • tijm
  • rozemarijn

Wrijf een ovenschotel in met boter. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes (eventueel met een mandoline). Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de schotel en kruid regelmatig met peper, zout en nootmuskaat. Strooi gemalen kaas over de aardappelschijfjes. Vul de schaal tot 3/4 verder met laagjes aardappel en gemalen kaas.

Laat de room met enkele teentjes look en wat tijm en rozemarijn opkoken en giet hem dan over de 3/4 gevulde schotel aardappelschijfjes. De plakjes aardappel mogen net niet onderstaan. Bestrooi de bovenste laag met gemalen kaas.

Gaar het geheel in een oven van 175°C tot het een mooie goudgele kleur heeft. Reken op ongeveer 3 kwartier in de oven. Prik af en toe eens in de gratin om te voorkomen dat de aardappelen te gaar worden. Voel je geen weerstand meer bij het prikken, dan zijn de aardappelen gaar.

Gratin dauphinois is heerlijk met een stukje wild of lam.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.