Drie glaasjes sabayon staan klaar om op te eten. Ze zijn afgewerkt met roodfruit, denk maar aan blauwe bessen, frambozen en rode aalbes. De theekan staat links van het bordje waar de glaasjes sabayon op staan. Er ligt ook een bloem in het beeld en roze linnen servette.

Sabayon maken zoals een echte chef

Je zou het misschien niet zeggen, maar sabayon is van oorsprong eigenlijk een Italiaanse klassieker. Ook met eitjes van bij ons (en een paar goede armspieren) tover je natuurlijk een heerlijke 'zabaglione' op tafel.

Puur, even gegratineerd onder de grill of als een heerlijke saus: met onze recepten wordt sabayon maken een fluitje van een cent!

Bekijk onze stap-voor-stapvideo en check onze tips. Vanaf nu lukt jouw sabayon altijd!

Hoe sabayon maken? 10 tips

  • De hoeveelheden van de ingrediënten kunnen variëren van recept tot recept, maar reken gemiddeld op 1 eidooier per persoon. Per eidooier voeg je dan 1 eierdopje suiker en 2 eierdopjes vocht toe. Gebruik een halve eierschaal als dopje. Super gemakkelijk!
  • De klassieke Italiaanse sabayon wordt gemaakt met een zoete wijn zoals marsala, maar niets houdt je tegen om een andere drank naar keuze te proberen. Denk maar aan een Belgisch bier of Elixir d'Anvers, een erkend traditioneel streekproduct.  
  • Werk goed door zodat de eierdooiers niet ‘verbranden’ zodra je er de suiker bij doet. 
  • Klop het koude eimengsel ook al goed los vooraleer je het op het vuur zet.
  • Sabayon maken doe je best in een steelpan met een afgeronde dikke bodem. Dan zijn er geen vervelende hoekjes en randen waar je met de garde niet goed aan kan. De dikke bodem zorgt ervoor dat de warmte gelijk verdeeld wordt.
  • Zet het vuur laag. Je zal misschien wat langer moeten kloppen om de gewenste dikte te bekomen, maar de kans is veel minder groot dat de eidooiers te warm worden en gaan stollen.
  • Neem je liever geen risico’s? Dan kan je je sabayon ook au bain marie kloppen.
  • Klop in een achtvorm en draai ook af en toe eens met je pan. Zo ben je zeker dat de eidooiers nergens kunnen aanzetten op de bodem.
  • Probeer te kloppen vanuit je pols, dan hou je het langer vol, want blijven kloppen is de boodschap.
  • Heeft je sabayon de gewenste dikte, laat hem dan niet in de pan staan. De pan blijft nog een tijdje warm en je sabayon kan dan alsnog gaan schiften.  

Is sabayon alleen voor zoetebekken?

Wie aan sabayon denkt, denkt misschien vooral aan een heerlijk zoet dessert. Toch kan je er ook perfect een hartig gerecht feestelijk mee afwerken. Laat de suiker weg en voeg andere smaakmakers toe zoals kaas, kruiden of een puree van groenten.  

Tip: koken met hoeve- of bioproducten?

Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel even lekkere bioversies. Of koop je ingrediënten recht van bij de boer. Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Is jouw sabayon gelukt met onze tips? Of heb je zelf nog een praktische tip voor de perfecte sabayon? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes: schrijf je in op onze nieuwsbrief en volg ons ook op Pinterest en YouTube!