Twee groene broccoli's liggen op houten snijplank, klaar om roosjes uit te snijden en klaar te maken.

Broccoli bewaren als een echte chef

Wil je broccoli lang vers houden dan moet je temperatuur en vochtigheid goed in de gaten houden. Zo pak je het aan. 

Hoelang kan je broccoli bewaren?

  • In de koelkast blijft broccoli ongeveer 5 dagen goed.
  • Buiten de ijskast is het te warm om broccoli lang te bewaren.
  • Broccoli invriezen kan ook. In de diepvries blijven de broccolistronken tot 12 maanden goed.

3 manieren om broccoli te bewaren

Maak eens een broccoliboeket

Een heel eenvoudige bewaarwijze: zet de broccoli met de steel naar beneden in een bordje met water. Opgelet, de broccoliroosjes mogen niet nat worden. Doe een plastic zak met gaatjes over de broccoli en zet alles in de ijskast. Je verse broccoli blijft zo 5 tot 7 dagen vers. Vergeet het water niet elke dag te verversen. 

Wikkel de broccoliroosjes in keukenpapier 

Deze methode neemt minder plaats in beslag in de koelkast. Maak de broccoliroosjes vochtig met een verstuiver en winkel de stronk losjes in keukenpapier in. Leg het geheel zo in de koelkast.

De roosjes nat maken onder de lopende kraan is geen goed idee. Door het teveel aan water kan schimmel ontstaan. De combinatie van een vernevelaar en een absorberend stukje keukenrol zorgt voor een optimale vochtbalans.

Wikkel de broccoli niet te strak in het keukenpapier, want om vers te blijven moeten de broccoliroosjes kunnen ademen.

Verpak de broccoli in folie

Makkelijker, maar net iets minder efficiënt is een geperforeerde zak of folie. Maak gaatjes in een plastic zak of -folie ter hoogte van de roosjes en doe daar de broccoli in. Ook weer niet te strak inwikkelen, want er is luchtcirculatie nodig om broccoli vers te houden. Het geheel leg je onderaan in de koelkast of in de groentelade. Op deze manier is verse broccoli nog 3 dagen houdbaar. 

Broccoli invriezen

Voor je broccoli kan invriezen moet je hem blancheren. Dat doe je door de broccoli een tweetal minuten onder te dompelen in kokend water. Verdeel de broccoli vooraf in aparte stronken. Na het blancheren spoel je de broccoli af onder koud water. Laat uitlekken en dan is de broccoli klaar om in te vriezen. 

Broccoligerecht invriezen

Broccolipuree of broccolisoep invriezen is geen enkel probleem, want elk warm gerecht met broccoli kan je invriezen. Erg handig als je een portie over hebt.