Venkel in het midden van de foto, gezoomt en scherpgesteld op de middenste venkel.

Venkel bewaren als een echte groenteboer

Koop enkel verse venkel. Hoe verser hoe beter, want als de groente even blijft liggen, vermindert de smaak. Met deze tips houd je venkel maximaal houdbaar. 

Verse venkel herken je meteen

Het loof van verse venkel heeft een frisse groene kleur. De knol voelt stevig aan en ziet er spierwit uit. Eventuele bruine vlekjes duiden erop dat de venkel al enkele dagen oud is, of niet optimaal bewaard werd.

Opgelet, deze venkel is niet slecht, je kan hem nog perfect opeten. Alleen zal de smaak net iets minder uitgesproken zijn. Wanneer je een nieuwe venkel koopt, houd je daar dus best rekening mee.  

Hoelang is venkel houdbaar?

  • In de koelkast is venkel ongeveer een week houdbaar.
  • In de diepvries kan je venkel tot 8 maanden houden.
  • Niet gekoeld wordt venkel snel slecht. De ideale bewaartemperatuur ligt tussen 0°C en 5°C.

Hoe venkel bewaren?

  • Om venkel in de ijskast te bewaren wikkel je de knol in vershoudfolie of plasticfolie. De groentelade is hiervoor ideaal.
  • Venkel invriezen gaat heel goed, maar dan moet je de groente wel kort blancheren.

Venkel invriezen

Voor je venkel invriest moet je de knol schoonmaken en blancheren. Dat doe je zo: verwijder het groen, snijd de venkel in stukken en spoel de stukken schoon. Breng water aan de kook en dompel de venkel drie minuten onder. Je hoeft geen zout aan het water toe te voegen.

Schep de venkelstukken uit het water en spoel meteen af onder ijskoud water. Door de venkel koud af te spoelen blijft de kleur beter bewaard. Laat de stukken uitlekken in een zeef. Verdeel ze nadien in porties in diepvrieszakjes. De venkel invriezen is het enige wat je nog moet doen om tot acht maanden lang verzekerd te zijn van heerlijke venkel. 

Venkelrecepten om in te vriezen

Venkel kan je stomen, koken, wokken of bereiden in de oven. Bereide gerechten met venkel kan je bovendien prima invriezen. Heb je bijvoorbeeld venkelsoep gemaakt of venkel in de oven, de restjes kunnen zonder probleem in een diepvriesdoosje en kan je nog verschillende maanden ingevroren bewaren. 

Verzot op venkel? Dan vallen deze venkelrecepten zeker in de smaak!