Galette met venkel en aubergine

6
(40) 35

Een galette is een Franse klassieker en meestal een zoet dessert, maar ook de hartige versies zijn onweerstaanbaar. Deze galette met venkel en aubergine moet je proberen!

Voor het deeg:

  • 250 g speltbloem
  • 150 g koude boter
  • 1 eigeel
  • 5 cl ijskoud water
  • Snufje grof zeezout
  • 1 ei om te bestrijken

 

  • ½ venkelknol
  • 1 aubergine
  • 2 sjalotten
  • 2 el olijfolie
  • Peper van de molen en zout
  • 150 g lokale geitenkaas met harde korst
  • Enkele takjes oregano
  • Enkele takjes tijm

Voor het slaatje:

  • 200 g veldsla
  • 2 stronkjes roodlof
  • 2 el pijnboompitten
  • 100 g oude kaas (brokkeloud roeselare of Brugge oud)

Vinaigrette:

  • 1 el olijfolie
  • 1 kl mosterd
  • 1 el witte wijnazijn
  • peper en zout

Maak het deeg:

Doe de bloem en grof zeezout in een kom en doe er de blokjes ijskoude boter bij. Kneed tot er een kruimelig deeg ontstaat.

Klop het eigeel los met ijskoud water en voeg dit toe aan het kruimeldeeg.

Kneed tot een bal en wikkel deze in vershoudfolie. Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200°C

Snijd de aubergine in ronde plakjes van 0,5 cm dik. Snijd de venkel in partjes, 4 stukken. Snijd vervolgens de parten in plakjes van 0,4 cm dik.
Zet een grillpan op het vuur met olijfolie en grill er de plakken aubergine en venkel in.

Pel de sjalotten en snijd in plakjes. Doe een beetje olijfolie opnieuw in de pan en bak de stukjes sjalot glazig.

Haal het deeg uit de koelkast en rol uit op een bebloemd werkvlak, ongeveer 0,5 cm dik of liever nog iets dunner. Leg op een bakplaat, bekleed met een vel bakpapier.

Verdeel de gegrilde aubergine, venkel en de gebakken sjalot over het deeg. Blijf ongeveer 4 cm van de rand. Snijd de geitenkaas in plakjes en verdeel over de taart, kruid met peper & zout en vouw de randen over de vulling. 

Klop het ei los en bestrijk de randen van de galette.

Plaats in de oven en bak de taart gedurende 35 minuten.  

Maak ondertussen het slaatje

Spoel de veldsla en zwier droog. Snijd het uiteinde uit de stronkjes roodlof en pluk de blaadjes los.

Rooster de pijnboompitten.

Roer de olijfolie, mosterd en witte wijnazijn in een kommetje los, kruid met peper & zout en besprenkel de salade ermee. Schaaf er de oude kaas over en bestrooi met de geroosterde pijnboompitten.

Haal de galette uit de oven, werk af met enkele plukjes verse oregano en tijm. Geef er de salade bij.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.