Crème brulée

4
(15) 150

Een krokant laagje gekarameliseerde suiker met daaronder een smeuïge crème, daar kan niemand aan weerstaan. Crème brulée is een klassiek eindejaarsdessert maar smaakt op elk moment van het jaar.

  • 250 ml room
  • 250 ml melk
  • 2 vanillestokjes
  • 12 eidooiers
  • 100 g suiker
  • 2 el bruine suiker
  • 2 el kristalsuiker
  • gasbrandertje voor het karameliseren
Crème brûlée kan je makkelijk 1 à 2 dagen op voorhand klaarmaken. Plaats in de koelkast om af te koelen, net voor het serveren strooi je er de suiker over en karameliseren met een gasbrandertje.

Verwarm de room en de melk in een kookpot. Snijd de vanillestokjes overlangs en schraap met een aardappelmes de zaadjes eruit, voeg deze toe aan de melk en room samen met de opengesneden vanillestokjes. 
Klop de suiker op met de dooiers tot alles mooi wit begint te worden.
Als de room kookt voeg je deze al kloppend bij de eier-suiker mengeling. Verwijder de vanillestokjes.
Klop goed los en laat minimum 20 tot 30 minuten rusten in de koelkast of 1 nachtje.
Je kan hem ook meteen maken maar dan heb je meer schuim op de mengeling.

Verwarm de oven voor op 90°C

Verdeel het mengsel over kleine ovenschaaltjes of -potjes en zet op de bakplaat.
Plaats minstens 1 uur in een voorverwarmde oven van 90°C.
Schud even met een schaaltje zodat je de stevigheid van de crème kan testen. Wanneer de inhoud nog vloeibaar is, verleng je de baktijd per 10 minuten totdat er een vaste massa ontstaat.

Laat de crème brûlée minstens 30 minuten afkoelen.

Meng de 2 el bruine suiker en de 2 el kristalsuiker. Strooi een fijn laagje bovenop de crème. Laat de suiker smelten en karameliseren met behulp van een gasbrandertje.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.