Flan karamel

Dessert
Type
Number of persons
Aantal personen

4

Preparation time
Bereidingstijd

60

Het geheim van een perfecte flan karamel? Geduld! Het mengsel moet een nachtje in de koelkast en ook op de karamel moet je wat wachten, maar, geloof ons, zelfgemaakte flan is het wachten waard.  

Ingrediënten

Voor de flan

  • 250 ml melk
  • 250 ml room
  • 5 eidooiers
  • 100 g suiker
  • Eventueel: 1 vanillestokje

Voor de karamel

  • 150 kristalsuiker
  • 150 ml water

Recept

Verwarm de melk in een steelpannetje samen met de room en schraap het vanillemerg uit het stokje. Voeg samen met het stokje bij de melk.  

Verwarm net niet tot aan het kookpunt.

Klop in een andere kom de dooiers los met de suiker. Deze hoef je niet schuimig/ruban te kloppen.

Klop het mengsel van room en melk al roerend, in een dun straaltje, bij de eidooiers. Laat 30 minuten afkoelen tot het meeste schuim is verdwenen.

Je kan het mengsel gerust een dag op voorhand maken. Dek de pot af en laat het een nachtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175°C

Maak de karamel. Meng de suiker samen met het water in een steelpan met dikke bodem, plaats op het kookvuur en wacht tot er kleine belletjes ontstaan. Roer dan goed tot je een lichtbruine karamel hebt.

Neem 4 ovenschaaltjes en giet er een bodempje karamel in. Giet hier het flanmengsel bovenop.

Plaats de schaaltjes in een diepe ovenschaal en vul die tot 3/4 van de rand van de flanvormpjes met kokend water. Plaats 30 minuten in de oven.

Laat afkoelen. Eet de flan karamel zo uit de kommetjes of keer ze om op een bordje.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.