Moussaka

Ovenschotels waar je blij van wordt

Het ultieme comfort food en meestal heel makkelijk te maken… ovenschotels zijn top! Terwijl je gerecht rustig staat te garen in de oven, kan jij extra tijd bij je tafelgenoten doorbrengen. Mooi meegenomen, toch? En dat er voor ieder wat wils is, ontdek je in onze recepten voor de lekkerste ovenschotels.

De klassieker: een ovenschotel met gehakt

Zowel groot als klein kan je altijd plezieren met een smakelijke ovenschotel met gehakt. Hachis parmentier is de ultieme klassieker die je zelf nog kan pimpen met bv. stukjes tomaat, bloemkool of gewoon met restjes uit je koelkast. Ook met de soorten gehakt kan je volop variëren: gemengd gehakt, varkensgehakt, rundgehakt, kalfsgehakt, lamsgehakt, kippengehakt… Alles kan en alles mag!

Tip: Kies je voor mager gehakt zoals kalfsgehakt? Hou er dan rekening mee dat dit wat sneller kan uitdrogen dan bijvoorbeeld gemengd gehakt of lamsgehakt. Wat extra vocht (zoals een scheutje bouillon of room) kan helpen om het goed sappig te houden.

Van deze ovenschotels beginnen je tafelgenoten ongetwijfeld te watertanden:

Of wat dacht je van een ovenschotel met kip?

Ook gevogelte is perfect geschikt om in de oven te bereiden. Voor een ovenschotel met kip of kalkoen kan je het vlees in z’n geheel braden of je kan het vooraf in stukken snijden. Voeg tijdens het garen van het vlees gewoon je favoriete groenten toe en klaar is kees! Hou hierbij wel rekening met de gaartijd van de groenten. Harde groenten zoals wortelen of aardappelen zullen langer in de oven moeten dan zachte groenten zoals paprika of courgette.

Smullen van aardappelen in de oven

Een smeuïge aardappelpuree of lekkere gekookte patatjes smaken natuurlijk altijd. Maar ook in ovenschotels kan je met deze veelzijdige knol heel wat kanten uit. Laat je tafelgenoten genieten van een klassieke gratin dauphinois, heerlijk bij een stukje vlees! Of ga voor super easy met knapperig geroosterde aardappelen in de oven.

Tip: Maak je een ovenschotel met aardappelpuree? Voeg dan een extra klontje boter of wat meer melk of room toe. Zo voorkom je dat je puree te droog wordt. 

Laat je oven het werk doen met deze recepten: 

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Voor bijna elk ingrediënt vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij liever recht van bij de boer? Vind hier alle hoeveverkooppunten bij jou in de buurt.

Heb je een van onze ovenschotels geprobeerd? Of heb je zelf nog een recept in gedachten? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons! 

Blijf ook op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.