Gratin van romanesco, zoete aardappel en salie

Number of persons
Aantal personen

4

Preparation time
(Voor)bereidingstijd

(20) 20

Deze gratin van romanesco, zoete aardappel en salie is een heerlijk vegetarisch feestgerecht, maar ook op een gewone doordeweekse dag kan je genieten van deze ovenschotel.

Ingrediënten

  • 1 romanesco, in roosjes
  • 400 g vastkokende aardappelen, geschild, in schijfjes
  • 300 g zoete aardappel, geschild, in schijfjes
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • bosje salie
  • 150 g Délice des Moines, korst verwijderd
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml melk
  • peper en zout

Recept

Breng de melk met het gesnipperd sjalotje, 2/3de van de salieblaadjes en de gepelde look aan de kook. Zet het vuur uit en laat 15 minuten staan. Giet dan door een zeef.

Maak een roux door de boter te smelten en de bloem eronder te roeren. Blijf roeren tot er een koekjesgeur vrijkomt. Giet er beetje bij beetje de melk bij, tot de saus begint in te dikken. 

Voeg 2/3de van de kaas toe en laat rustig smelten. Kruid met peper en zout.

Blancheer de romanesco 5 minuten in licht gezouten water. Giet af en spoel onder koud water. Kook de aardappelschijfjes beetgaar in licht gezouten water.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Beboter een ovenschaal en leg er de verschillende aardappelschijfjes dakpansgewijs in. Giet er de helft van de kaassaus over. Verdeel er de roosjes romanesco over. Giet er de resterende saus over en rasp er de overgebleven kaas over. 

Zet 15 minuten in de oven.

Verdeel er de resterende blaadjes salie over en zet nog eens 3 minuten onder de grill. Serveer meteen.

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.