Ovenschotel met bloemkool, aardappel en gehakt

Een ovenschotel invriezen: simpel!

Kooktips

Er zijn nu eenmaal van die dagen waarop je hélemaal geen zin hebt om te koken. Op zulke momenten is het enorm handig als je gewoon iets lekkers uit de diepvries kan halen om op te warmen. Een ovenschotel is hier ideaal voor! De meeste ovenschotels kan je namelijk prima invriezen, en wij vertellen je graag hoe.

Moet je een ovenschotel bakken voor je hem invriest?

Je kan een ovenschotel zowel gebakken als ongebakken invriezen. Begin in elk geval je ovenschotel te bereiden alsof je hem meteen de oven in zou schuiven. Heb je veel plaats in de diepvriezer? Gebruik dan een schaal die zowel in de oven als in de diepvriezer mag. Heb je weinig plaats? Verdeel de ovenschotel dan in porties.

Laat de ovenschotel goed afkoelen alvorens hem in de vriezer te zetten, anders kan hij kristalliseren. Gebruik je een ovenschaal? Omwikkel deze met een paar lagen plastic folie en druk de folie goed op de vulling. Zo voorkom je dat er een laagje ijs op komt en je ovenschotel na het ontdooien waterig wordt. Gebruik je doosjes? Vul deze dan helemaal tot boven of leg ook hier een stukje folie bovenop. Sluit ze daarna goed af. Zo kan je de ovenschotel ongeveer 3 maanden bewaren in de diepvriezer.

Tip: plak labels op de bakjes met daarop de datum van invriezen. Zo weet je ook achteraf nog hoe lang de ovenschotel al in de vriezer staat.

Ovenschotel met bloemkool, aardappel en gehakt

De ovenschotel weer opwarmen

Een ongebakken ovenschotel mag rechtstreeks de oven in. Begin wel op een lage temperatuur: zo kan de ovenschotel rustig ontdooien en krijgt hij een mooie korst. Na 20 minuten mag je de temperatuur verhogen. Een ovenschotel die al afgebakken was moet altijd eerst een nachtje ontdooien in de koelkast voor je hem in de oven schuift.

Tip: gaat je ovenschotel rechtstreeks van de diepvriezer naar de oven, controleer dan of het materiaal van de ovenschaal geschikt is voor de overstap van heel koud naar warm. Sommige materialen kunnen hier namelijk door barsten. Twijfel je, laat de ovenschotel dan eerst ontdooien in de koelkast.

Tip: van alle ingrediënten die in deze gerechten gebruikt worden vind je in de winkel lekkere bioversies. Koop je liever rechtstreeks bij de boer? Bekijk dan hier alle verkooppunten in je buurt.

Schotel ons jouw ovenschotels voor!

Sta je te popelen om een van onze ovenschotels uit te proberen, of ken jij nog lekkere recepten? We horen het graag van je via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Wil je op de hoogte blijven van de laatste culinaire nieuwtjes, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.