Le poivron : un légume, d’infinies possibilités

Paprika: een groente met oneindig veel mogelijkheden

Paprika’s. Of je ze nu bij het ontbijt, de lunch of het avondeten verorbert, deze overheerlijke zomergroente smaakt altijd. Iedereen kent de klassieke gevulde paprika met gehakt. Maar er zijn talloze mogelijkheden om met paprika aan de slag te gaan. Bij grote hitte kan je ze bijvoorbeeld rauw serveren in een salade of in een gazpacho. Op koudere dagen kan je paprika dan weer verwerken in een verwarmende paprikasoep. Vind hier alle recepten om maximaal te genieten van deze heerlijke groente.

Onze favoriet: geroosterde paprika

Geroosterde paprika in de oven of op de barbecue is heerlijk. Er bestaan heel wat variantes. Waarom geen aardappelspiesjes, vegetarische gevulde paprika op de barbecue of een roodlofsalade met zoete paprika als avondeten?

Laat je inspireren door onze recepten:

Olala! Rauwe paprika!

De paprika kan je in tegenstelling tot heel wat groenten zowel rauw als gekookt eten. Paprika past goed in een Aziatisch gerecht zoals sushi met kip en tricolore groenten of springrolls met steak. Voor wie zin heeft in soep maar geen tijd om te wachten tot ze kookt, is gazpacho een echte aanrader. Een keer geproefd, laat je de smaak nooit meer los. Ontdek hier hoe je de allerlekkerste gazpacho maakt.

Gevulde paprika: altijd een voltreffer

Niets is zo gemakkelijk als een paprika vullen. Het volstaat om zijn hoedje af te snijden en de paprika te vullen met de ingrediënten die je graag hebt. Even in de oven roosteren of op de barbecue en klaar is kees. De gevulde paprika met quinoa en gehakt zullen je bezoek zeker bekoren.
Een meatfree-day? Laat je dan verrassen door één van deze drie recepten:

Paprika: een origineel aperitief

Het aperitief is een van de gezelligste momenten van de dag. Niets beter dan de dag met vrienden af te sluiten met een fris biertje en wat heerlijke hapjes. Maar wat zet je best op tafel? Ook hier is de paprika een originele smaakmaker.

  • Een echte groentefan? Snijd verschillende groenten (reepjes wortel en komkommer, witloofblaadjes, bloemkoolroosjes, radijs…) en leg ze op een schaal. Serveer met de paprikaspread met oranje paprika en pijnboompitten. Ook de pittige auberginedip is een heerlijk recept met paprika en smaakt heerlijk met wat tortillachips erbij
  • Een echte broodliefhebber? Geen probleem! De tapenade van Passendale Classic met paprika smaakt heel goed op een stuk geroosterd boerenbrood.
  • Heb je weinig tijd? Laat de oven dan zijn werk doen. Maak een tortilla met ui, paprika, peterselie en chorizo. Snijd in kleine blokjes en de klus is geklaard. Of kies voor een Mexicaanse quiche met o.a. rode en groene paprika, maïs, kidneybonen en gehakt. Tip! Heb je te veel gemaakt? Geen probleem! Geniet een dag later van je restjes met wat nacho’s. Lekker lui én duurzaam.
  • Wil je dat paprika de ster is van je aperitief? Snijd hem dan in reepjes of rondjes en maak onze delicieuse tempura van paprika. Of kies de zandkoekjes met Parmezaan, paprika en oregano. Deze zijn klaar in een half uurtje. Enig nadeel: je gasten zullen er nooit genoeg van krijgen! Op de pagina aperitief alternatief vind je nog 3 tips voor een origineel aperitief.

Paprika voor je kleine schatjes

Het is geen geheim dat kinderen vaak liever zoetigheden eten in plaats van groenten. Enter de zoete paprika. Snijd hem eenvoudig in rondjes voor het vieruurtje of leg hem op de boterham met ham. Heb je een avontuurlijk karakter? Serveer dan zeker de tongschar met tuinkruiden, aardappelcrème en paprikasaus. Zo eten je pagadders vis én groenten. Twee keer succes dus. Het visvlees van de tongschar is erg zacht van smaak en valt daarom vaak in de smaak bij kinderen.

Een andere tip: Voeg paprika toe aan je tomatensoep. Het geeft je soep een zoete, volle smaak. Of kies voor een overheerlijke paprikasoep. De perfecte paprikasoep maak je dankzij onze tips.

We hebben niet altijd in de hand wat onze kinderen eten op school, maar we kunnen er wel voor zorgen dat hun brooddoos gevuld is met lekkere, gezonde snacks: boterhammen, komkommer, groene paprika, peer,… En wees gerust: met al dat lekkers zal er geen kruimel meer achterblijven in de brooddoos.

Een reisje rond de wereld

De paprika is een groente van hier maar past ook goed in recepten die uit heel de wereld komen. Reis de wereld rond dankzij deze recepten:

Aan de slag…

De paprika kent geen enkel geheim meer voor jou. Heb je een favoriet? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!