Tomatensoep maken

Verse tomatensoep maken

Tomatensoep met balletjes of zonder, afgewerkt met een toefje room of gewoon puur natuur: een kommetje tomatensoep kan er altijd wel in. Lees onze tips om zelf overheerlijke verse tomatensoep te maken!

Tips voor de lekkerste tomatensoep

  • Tijdens het seizoen kan je tomatensoep met verse tomaten maken, buiten het seizoen kies je beter voor tomaten uit brik of blik. Bekijk hier onze seizoenskalender voor groenten.
  • Smaakvolle ingrediënten vormen de basis voor je tomatensoep. Voldoende ui, knoflook, kruiden… Een kruidentuiltje (of bouquet garni) met tijm en laurier is ideaal voor tomatensoep.
  • Tomaten pellen hoeft niet per se voor tomatensoep. Met pel krijg je een dikkere soep, maar wel het risico op hier en daar een velletje.
  • Wil je de tomaten toch pellen, gebruik dan een scherp mesje om boven- en onderaan in de tomaat een kruisvormige inkeping te maken. Leg de tomaten vervolgens 10 seconden in kokend water en dompel ze daarna meteen onder in koud water. Laat de tomaten afkoelen. Daarna kan je ze makkelijk pellen. In onderstaande video vind je alle tips!
  • Laat soep nooit te lang koken, want dan gaat veel van de smaak verloren. Breng ze beter aan de kook op een hoog vuur en zet het vuur lager zodra de soep kookt. Laat ze daarna nog een tijd zachtjes pruttelen.
  • Tomatensoep afwerken kan met room, een toefje crème fraîche, lente-uitjes, zelfgemaakte croutons (blokjes brood opbakken in wat boter) of stukjes verse peterselie. 

Tomatensoep met balletjes

Tomatensoep met balletjes is dé absolute klassieker. Je kan ze op drie manieren klaarmaken:

  • Kook de balletjes kort mee in de soep, vis ze er terug uit en bak op in een pan met olie zodat ze een korstje krijgen.
  • Kook de balletjes eerst in een aparte pot met water en voeg daarna aan de soep toe.
  • Of de makkelijkste één-pot-manier: laat de balletjes direct meekoken in de tomatensoep.

Het voordeel van de balletjes mee in de tomatensoep te koken, is dat ze de smaak van de bouillon mee zullen opnemen. Bij fijne soepen kook je de balletjes best apart. Anders kan er een schuimlaagje op de soep ontstaan.

Verse tomatensoep maken met een twist

  • Graag dikke soep? Schil een of twee aardappelen, snijd ze in stukjes en laat mee doorkoken in de soep. Je kan ook kaas toevoegen die je eerst goed mengt met een eitje en daarna door de soep klopt.
  • Vervang de klassieke balletjes in je tomatensoep door spek of reepjes varkensvlees. Bak het vlees eerst apart voordat je het toevoegt aan de soep
  • Voeg (punt)paprika’s of appelen toe aan je tomatensoep voor een zoete toets. Tip: vlak voordat je het vuur uitzet, voeg je nog een paar stukjes tomaat of paprika toe. Omdat deze niet hebben meegekookt, bevatten ze extra veel smaak.

Maak jij vaak tomatensoep en heb je nog lekkere tips voor ons, aarzel dan niet om jouw verhalen of foto’s met ons te delen via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons!