Op het keukenaanrecht, in betonlook, liggen verschillende variëteiten van tomaten. 50 tinten rood in 1 beeld.

Hoe tomaten bewaren?

Tomaten bewaren is niet moeilijk. Oef, want je wil natuurlijk dat ze zo lang mogelijk hun smaak en frisheid behouden.

Moet je tomaten bewaren in de koelkast?

Tomaten bewaren, dat doe je best niet in de koelkast. Volgens onderzoek van de Nederlandse universiteit Wageningen UR leidt tomaten bewaren bij koelkasttemperaturen tot een afname van belangrijke aromastoffen. Ze worden dus minder lekker. Bewaar je tomaten eerder op een koele plek (12°C). Zo blijven ze een week goed. Tomaten leg je beter niet bij komkommers, broccoli, aubergines, champignons en koolsoorten. Tomaten produceren namelijk veel ethyleen, een stof waar andere groenten en fruit sneller van bederven. Gesneden tomaten kan je afgedekt nog even in de ijskast zetten, maar eet je best de dag nadien op.

Kun je tomaten invriezen?

Tomaten invriezen is een eenvoudige manier om ze verschillende maanden te bewaren. In tegenstelling tot heel wat andere groenten moet je tomaten niet eens blancheren. Na het ontdooien kan je ze verwerken in een saus, soep of stoofschotel. Tomaten pureren en invriezen kan natuurlijk ook. Handig als je er later snel saus van wil maken. Of maak er meteen tomatensaus van en vries die in. De saus kan je tot 3 maanden in de diepvries laten zitten. In de koelkast kan je de saus nog 3 dagen bewaren.

Op het keukenaanrecht, in betonlook, liggen verschillende variëteiten van tomaten. 50 tinten rood in 1 beeld.

Tomaten inmaken

Je kan ook zelf tomatenpassata maken en deze in gesteriliseerde bokalen of flessen bewaren. Passata is de ideale basis voor spaghettisaus of tomatensoep. Zet de passata op een donkere plek, de voorraadkast bijvoorbeeld. Daar blijft ze nog 3 maanden goed. Chutney van tomaten? Heb je dat al eens geprobeerd? Deze zogenaamde tomatenconfituur is een makkie om te maken en zo blijven je tomaatjes nog maanden houdbaar. 

Zelf tomaten drogen

Tomaten drogen in de oven is een laatste lekkere manier om tomaten te bewaren. Doe ze in een propere weckpot met een laagje olie erover. Zo blijven ze nog enkele weken houdbaar.

Tip: ga eens aan de slag met bio- of hoeveproducten

Voor alles wat lekker is om in onze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.

Hoe eet jij tomaten het liefst? En ken je nog verrassende recepten met tomaten die je graag wil delen? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!