Aubergine

Aubergine is een vruchtgroente afkomstig van de eierplant. De meest bekende soort is de grote paarse, ovaalvormige aubergine, maar er bestaan ook witte, gele en zelfs paars/wit gestreepte varianten. 

Kwaliteit

Bij aankoop moet de aubergine een glanzende, onbeschadigde donkerpaarse schil met frisgroene kroonbladeren hebben. De vrucht is rijp als ze iets meegeeft bij een lichte vingerdruk.

Bereiding

Was de aubergine of wrijf hem schoon met een vochtige doek. Verwijder het kroontje en snijd hem in plakjes of blokjes. Een aubergine hoeft je niet te schillen. Als je een aubergine gaat vullen, kun je het kroontje beter laten zitten voor de stevigheid.

Aubergines zijn snel klaar, maar rauw kan je ze niet eten. Ze bevatten namelijk solanine, een natuurlijke gifstof die maag- en darmklachten veroorzaakt. Maar na twee minuten blancheren is alle gevaar geweken en kan je zorgeloos genieten van deze smaakvolle groente.

Voedingsinformatie

Aubergines brengen kleur op je bord. Hun intense paarse kleur danken ze aan de aanwezigheid van het antioxidant anthocyanine. Antioxidanten dragen mogelijk bij tot een goede gezondheid.

Bewaring

Je bewaart aubergine best niet in de koelkast, maar wel op een koele en donkere plaats. De ideale bewaartemperatuur is 10°C - 15°C. Dek de aubergine af tegen uitdroging. Afhankelijk van de rijpheid van de aubergine is ze drie tot zeven dagen houdbaar.