Een heerlijk én makkelijk ontbijtje staat klaar op tafel. De yoghurt is geserveerd in ontbijtkommetjes en afgewerkt met gegrilde druiven en krokante croutons van rozijnenbrood.

Oud brood verwerken op 10 manieren

Kooktips

Restjes oud brood: we hebben ze allemaal wel eens. Vaak wordt het brood weggegooid, maar eigenlijk is dit zonde. Je kan namelijk oud brood verwerken in tal van gerechten. Je bespaart hiermee geld én gaat voedselverspilling tegen. Een win-winsituatie dus!

Wij geven je tips hoe je brood zo lang mogelijk vers houdt en delen onze lekkerste zoete en hartige recepten met oud brood. Restjes brood weggooien behoort vanaf nu tot het verleden.

Hoe brood bewaren?

Brood op de juiste manier bewaren is al een eerste stap richting minder verspilling. Bewaar vers brood op kamertemperatuur in een gesloten broodtrommel of keukenkast. Zo blijft het 2 tot 3 dagen goed. Leg brood niet in de koelkast. De broodzak die je bakker of supermarkt gebruikt, is ideaal om je brood te beschermen tegen uitdroging.

Brood

Brood kan je gemakkelijk invriezen. Neem een vers brood, steek het in een plastic diepvrieszakje of laat het gewoon in de broodzak, en vries het in. Ideaal voor je lunchpakket is om kleinere porties in te vriezen. Haal het pakketje de avond voordien uit de diepvriezer en laat op kamertemperatuur ontdooien. Zo kan je 's morgens lekker vers je boterhammen beleggen. Ook broodjes met een krokante korst kunnen in de diepvriezer. Ontdooi ze 6 tot 9 minuten in een voorverwarmde oven op maximaal 150°C. Ontdooid brood mag niet opnieuw ingevroren worden.

Tip: koken met hoeve- en bioproducten

Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel even lekkere bioversies. Of koop je ingrediënten recht van bij de boer. Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Ken jij nog recepten met oud brood?

Laat het ons weten via onze Facebook-pagina, op X of via een leuke foto of video op Instagram met #lekkervanbijons! We zien graag jouw tips voor gerechten met oud brood!

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes: schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons ook op YouTube of Pinterest.