Een goedgevulde bruschetta ligt op een klein glazen bordje en staat op tafel. De bruschetta werd afgewerkt met een takje dille. Achteraan de tafel staat een kan met water en bestek om deze toast te verorberen.

Hoe bruschetta maken? Al jouw vragen beantwoord

Kooktips

Wie al eens op vakantie in Italië was, heeft ze vast en zeker al gegeten: bruschetta! Tomaat, kaas en ham zijn veelgebruikte ingrediënten bij dit hapje, maar je kan volop variëren en experimenteren met smaken. Zelf bruschetta maken is best eenvoudig. Graag wat inspiratie? We delen met plezier onze tips en beste bruschettarecepten met ingrediënten van hier.

5 veelgestelde vragen over bruschetta

We ontvangen regelmatig berichten en vragen over bruschetta. We bundelden hieronder de meest voorkomende topics.

Wat is bruschetta?

Bruschetta (je spreek het uit als brusketta) is een gerecht dat oorspronkelijk afkomstig is uit Midden-Italië. Het bestaat uit gegrild brood, dat je insmeert met knoflook en besprenkelt met olijfolie, peper en zout. Soms mengt men de olijfolie vooraf met bruschettakruiden zoals oregano en basilicum. Op de gegrilde sneetjes brood komen dan stukjes tomaat, kaas, vis, ham…. Een bruschetta wordt vooral gegeten als aperitiefhapje of tussendoortje.

Een goedgevulde bruschetta ligt op een klein glazen bordje en staat op tafel. De bruschetta werd afgewerkt met een takje dille. Achteraan de tafel staat een kan met water en bestek om deze toast te verorberen.

Kan je bruschetta vooraf maken?

Ja, je kan ze grotendeels vooraf klaarmaken. Het brood grillen en insmeren met knoflook, kruiden… kan je op voorhand doen. De afwerking (bvb. stukjes tomaat of ham toevoegen) hou je best tot op het moment dat je je bruschetta serveert.

Welk brood voor bruschetta?

Bruschetta zijn ideaal om een restje oud brood op te maken. Je kan bruschetta maken van stokbrood en van een standaardbrood dat je zelf in snedes snijdt.

Hoe maak je bruschetta?

Snijd het brood in plakken van zo’n 1,5 cm en rooster ze even onder de grill of op de BBQ. Zo zal de buitenkant heerlijk krokant blijven terwijl de kruim binnenin nog zacht blijft. Als je brood geroosterd is, ga je er even over met een teentje knoflook. Ziezo, de basis voor je bruschetta is klaar. Daarna besprenkel je het brood met (olijf)olie en kruiden (peper, zout, oregano…) en beleg je het met de toppings naar keuze.

Welke soorten bruschetta bestaan er?

Je kan zowel koude als warme bruschetta in de oven maken. Hartig of zoet: het kan allebei! Verras je tafelgenoten eens met bruschetta als dessert. Onze zoete bruschetta zijn het ideale huwelijk tussen wentelteefjes en fruitsalade. En wat dacht je van perensalsa. Dat kan toch alleen maar in de smaak vallen?

Bruschetta met gerookte ham, geitenkaas en tomaat

Dé klassieker: bruschetta tomaat

De toppings maken de bruschetta af. Dé klassieker is ongetwijfeld de bruschetta pomodoro, met tomaat dus. Wil je een traditionele Italiaanse bruschetta maken volgens de regels van de kunst? Ga dan voor rijpe vleestomaten of pruimtomaten. Ontvel de tomaten en verwijder zoveel mogelijk van de zaadjes. Mag het allemaal wat losser? Dan kan je perfect voor kerstomaatjes gaan. Die hoef je natuurlijk niet te ontvellen.

Ken jij nog een recept voor bruschetta?

Laat het ons weten via FacebookInstagram of Twitter  en post een foto of video van jouw bruschettarecept met #lekkervanbijons. Heb je nog tips om lekkere bruschetta te maken? Deel ze zeker met ons!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief.