6 simpele tips om meer groenten te eten

6 simpele tips om meer groenten te eten

De gemiddelde Belg eet te weinig groenten. Om je fit en gezond te voelen zijn groenten superbelangrijk. Met deze 6 tips wordt voldoende groenten eten heel wat makkelijker.

Doe de groentetest!

Doe de groentetest en ontdek of jij voldoende groenten eet.

Vul de helft van je bord met groenten

Begin bij het begin en neem altijd eerst groenten. Vul standaard al de helft van je bord met groenten en vul dan aan met de rest. Dan zit je goed. En vergeet niet te combineren. Hoe meer variatie in smaak en kleur hoe hoger de groentemeter gaat.

Zet bij elke maaltijd groenten op tafel

Een goede gewoonte: zet altijd makkelijke groenten op tafel, ongeacht het hoofdgerecht. Een kommetje sla en tomaat, boontjes in de pan, rucola op je pizza, stoofvlees mét witloofslaatje… Zelfs bij het ontbijt kan je groenten eten. Wat dacht je bijvoorbeeld van groentepannenkoeken, een lekkere tomatensalsa bij je roerei of een groentetapenade op je boterham? 

Eet snackgroenten als tussendoortje

Vergeet die suikerrijke snoeprepen als tussendoortje. Die geven je enkel een ijzingwekkende suikerdip. Kies voor lekkere snacktomaatjes, schijfjes komkommer, staafjes wortel, radijsjes, reepjes paprika of bloemkoolroosjes. Neem een potje hummus of guacamole mee als dip en je hebt een dubbele groenteportie binnen. 

Goed begonnen is half gewonnen

Neem een voorsprong in het weekend en schuif al wat groenten in de oven. Maandag maak je er wat aardappelen en een lekker stukje vlees bij en dinsdag zwier je ze in een quiche. Hopla, eten voor 2 dagen. Op zondag kan je ook al je snackgroenten snipperen. Zet ze meteen in kleine porties weg of maak er meteen een slaatje van. Houd de dressing of vinaigrette wel nog even apart. Zo wordt je slaatje niet zompig. ’s Morgens hoef je enkel je snacks weg te steken. Simpel! 

Pimp een klassieker

Durf te experimenteren. Klassiekers zijn makkelijk te pimpen met een extra portie groenten. Ga voor macaroni met hesp en kaas én gestoofde prei of witloof! Vervang spaghetti door courgetti, maak een groentelasagna, voeg erwtjes toe aan je carbonara, meng wat courgette onder je gehakt… de mogelijkheden zijn eindeloos. Doe ze maal twee in puree: verhoog de hoeveelheid wortel, knolselder of groene kool in puree en de groentemeter schiet de hoogte in. Vervang vetrijke sauzen door een lekkere groentecoulis, bijvoorbeeld op basis van tomaten, paprika’s, courgettes of erwten.

Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je producten recht van bij de boer. Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Heb jij een van onze tips geprobeerd? Of heb je er zelf nog één die je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons.

 

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.