
Falafel met witloofsalade en aardappelen in de oven
Falafel zijn Oosterse, vegetarische balletjes van kikkererwten. Dit recept voor falafel vraagt om veel ingrediënten en kruiden maar deze balletjes zijn de moeite meer dan waard. Serveer met aardappelen in de oven en witloofsalade voor een heerlijk gerecht.
Ingrediënten
Falafel
- 100 g kikkererwten (gedroogd)
- 200 g tuinbonen (gedroogd)
- 1 bussel platte peterselie, fijngesnipperd
- 1 bussel koriander, fijngesnipperd
- ¼ kl cayennepeper
- 1 kl komijn
- 1 kl koriander
- 1 ½ kl Libanese kruiden
- ¼ kl kardemom
- ¼ kl kaneel
- ¼ kl gember
- ¼ kl nootmuskaat
- 1 kl zout
- 2 teentjes knoflook
- 6 lente-uitjes
- ½ kl bakpoeder
- 1 ½ el bloem
- 3 el water
- 4 el sesamzaadjes
- frituurolie
Aardappelen uit de oven
- 800 g aardappelen (krieltjes)
- 2 el olijfolie
- 3 takjes tijm
- 3 takjes rozemarijn
- 4 teentjes knoflook
- Peper en zout
Witloofsalade
- 6 stronkjes witloof
- 4 el yoghurt
- 2 el olijfolie
- sap van 1 citroen
- 5 takjes platte peterselie, fijngesnipperd
- 1 kl lokale honing
- 1 kl mosterd
Recept
1 dag op voorhand
Doe de kikkererwten en tuinbonen apart in een grote kom met veel water en laat zo’n 12 u weken.
De dag zelf
Giet het water af en kook de kikkererwten en de tuinbonen apart gaar in een grote pot met gezouten water gedurende 30 minuten.
Maak de ovenaardappeltjes
Verwarm de oven voor op 180°C.
Was de aardappelen goed, snijd in de helft en doe ze in een ovenschaaltje. Besprenkel met olijfolie, duw er de gekneusde teentjes knoflook tussen, daarna de takjes tijm en rozemarijn. Kruid met peper en zout.
Rooster de aardappelen gaar in de oven gedurende 30 à 40 minuten, afhankelijk van de grootte.
Voor de falafel
Giet de bonen en kikkererwten af. Mix de helft in de keukenrobot tot een grove puree.
Voeg alle kruiden toe: platte peterselie, koriander, cayennepeper, komijn, koriander, Libanese kruiden, kardemom, kaneel, gember, nootmuskaat en zout.
Kruid met peper en zout en voeg de fijngesnipperde lente-uitjes en knoflook toe. Mix opnieuw goed.
Doe er op het einde de resterende kikkererwten en tuinbonen bij en mix nog een keer kort, zo behoud je nog een stevige structuur.
Meng vervolgens de bloem en het bakpoeder onder het beslag en voeg wat water toe zodat het mengsel bindt.
Laat het mengsel ongeveer 15 minuten rusten.
Witloofslaatje
Maak het witloof schoon en verwijder het uiteinde. Snijd fijn.
Maak een vinaigrette van yoghurt, olijfolie, citroensap, peterselie, honing en mosterd.
Hussel het witloof onder de yoghurtvinaigrette. Plaats in de koelkast tot gebruik.
Warm de friteuse voor op 180°C
Rol balletjes van de falafel van ongeveer 4 cm doorsnede. Rol ze daarna in de sesamzaadjes.
Bak de balletjes krokant in de friteuse. Laat uitlekken op een vel keukenpapier.
Serveer de falafelballetjes met de witloofsalade en de geroosterde aardappeltjes.
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel nieuw recept
Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.
Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.