
Vegetarische balletjes van rode biet met gekarameliseerde worteltjes
Vegetarische balletjes maken is helemaal niet moeilijk. Met wat voorbereidend werk serveer je lekkere balletjes van rode biet. Heerlijk met puree!
Ingrediënten
Voor de rodebietballetjes
- 450 g voorgekookte rode bieten
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 60 g lijnzaad
- 2 el sesamzaad
- 2 el maanzaad
- 2 el zonnebloempitten
- 1 el komijnzaad
- 1 takje rozemarijn
- ½ plantje platte peterselie, fijngehakt
- ½ plantje bieslook, fijngehakt
- 1 el balsamicoazijn
- 2 el mosterd
- 100 g havermoutvlokken
- 2 el olijfolie
- Peper en zout
Voor de dressing
- 150 ml yoghurt
- 2 el limoensap
- 1 kl honing
- Peper en zout
Voor de bieslookpuree
- 800 g bintjes
- 1 plantje bieslook
- Scheutje melk
- 3 el olijfolie
- Snufje nootmuskaat
- Peper en zout
Voor de worteltjes
- 600 g regenboogwortels
- 1 sjalot
- 2 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 1 el suiker
- 2 el olijfolie
- Peper en zout
Recept
1 dag op voorhand
Laat de bieten goed uitlekken en mix ze dan fijn in de blender.
Hak de rozemarijn, peterselie en bieslook fijn.
Pel de ui en de knoflook, snipper fijn en bak even glazig in wat olijfolie. Voeg de ui en de knoflook toe aan de rode bieten in een grote mengkom. Voeg de zaden en pitten, balsamicoazijn, mosterd en havermoutvlokken toe. Meng alles goed en dek het deeg af. Plaats in de koelkast en laat een nachtje rusten.
De dag zelf
Rol de vegetarische balletjes van het mengsel. Zet een antikleefpan op het vuur met wat olijfolie en bak de balletjes rondom, ongeveer 4-5 minuten.
Schil de aardappelen en kook gaar. Giet af en laat drogen op het vuur.
Pureer de aardappelen samen met de melk, olijfolie en fijngesnipperde bieslook door. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Schil de regenboogwortels en stoof ze gaar in wat olijfolie, samen wat fijngesnipperde sjalot, tijm, rozemarijn en een scheutje water erbij. Kruid met peper en zout. Bestrooi met suiker net voor het einde van de gaartijd en laat kort karamelliseren.
Maak een dressing van de yoghurt, het limoensap, de honing, peper en zout.
Serveer de vegetarische balletjes met de bieslookpuree en de gekarameliseerde worteltjes. Geef er de yoghurtdressing bij.
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel nieuw recept
Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.
Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.