Vegetarische balletjes van rode biet met gekarameliseerde worteltjes

Thema
Number of persons
Aantal personen

4

Preparation time
Bereidingstijd

40

Vegetarische balletjes maken is helemaal niet moeilijk. Met wat voorbereidend werk serveer je lekkere balletjes van rode biet. Heerlijk met puree!

Ingrediënten

Voor de rodebietballetjes

  • 450 g voorgekookte rode bieten 
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 60 g lijnzaad 
  • 2 el sesamzaad 
  • 2 el maanzaad 
  • 2 el zonnebloempitten
  • 1 el komijnzaad 
  • 1 takje rozemarijn 
  • ½ plantje platte peterselie, fijngehakt
  • ½ plantje bieslook, fijngehakt
  • 1 el balsamicoazijn 
  • 2 el mosterd
  • 100 g havermoutvlokken 
  • 2 el olijfolie 
  • Peper en zout

Voor de dressing

  • 150 ml yoghurt
  • 2 el limoensap
  • 1 kl honing
  • Peper en zout

Voor de bieslookpuree

  • 800 g bintjes
  • 1 plantje bieslook
  • Scheutje melk
  • 3 el olijfolie
  • Snufje nootmuskaat
  • Peper en zout

Voor de worteltjes

  • 600 g regenboogwortels
  • 1 sjalot
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 el suiker
  • 2 el olijfolie
  • Peper en zout

Maak het rode bieten-gehakt een dag op voorhand en laat afgedekt een nachtje rusten in de koelkast.

Recept

1 dag op voorhand

Laat de bieten goed uitlekken en mix ze dan fijn in de blender. 
Hak de rozemarijn, peterselie en bieslook fijn.

Pel de ui en de knoflook, snipper fijn en bak even glazig in wat olijfolie. Voeg de ui en de knoflook toe aan de rode bieten in een grote mengkom. Voeg de zaden en pitten, balsamicoazijn, mosterd en havermoutvlokken toe. Meng alles goed en dek het deeg af. Plaats in de koelkast en laat een nachtje rusten.

De dag zelf

Rol de balletjes van het mengsel. Zet een antikleefpan op het vuur met wat olijfolie en bak de balletjes rondom, ongeveer 4-5 minuten.

Schil de aardappelen en kook gaar. Giet af en laat drogen op het vuur.

Pureer de aardappelen samen met de melk, olijfolie en fijngesnipperde bieslook door. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Schil de regenboogwortels en stoof ze gaar in wat olijfolie, samen wat fijngesnipperde sjalot, tijm, rozemarijn en een scheutje water erbij. Kruid met peper en zout. Bestrooi met suiker net voor het einde van de gaartijd en laat kort karamelliseren.

Maak een dressing van de yoghurt, het limoensap, de honing, peper en zout.

Serveer de balletjes met de bieslookpuree en de gekarameliseerde worteltjes. Geef er de yoghurtdressing bij.

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.