Weer wat wijzer over ijzer

Wijzer over ijzer

Het mineraal ijzer is essentieel voor een goede gezondheid. Het zorgt er onder meer voor dat al onze lichaamscellen voldoende zuurstof krijgen. Wie voldoende voedingsmiddelen met ijzer op het menu zet, zorgt goed voor zijn lichaam! Vooral kleine kinderen, jongeren, jonge vrouwen en ouderen lopen meer risico op een ijzertekort. Maar in welk voedsel zit veel ijzer? En wat moet je weten over de opname van ijzer?

Een dag zonder vlees? Hieronder vind je heel wat andere voedzame alternatieven waarmee je eindeloos kan variëren en combineren!

Zit er veel ijzer in groenten?

Je volledige dagelijkse behoefte aan ijzer uit groenten halen is moeilijk. Maar alle beetjes helpen! Wat rauwkost bij de broodmaaltijd of als tussendoortje en een portie groenten bij de warme maaltijd. Zet bijvoorbeeld eens wat vaker artisjok, erwtjes of schorseneren op het menu want één portie van 200 g levert minstens 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer.

Ijzeropname weetje:

Sommige groenten (zoals spinazie) maar ook volkoren granen en peulvruchten bevatten stoffen zoals oxalaten en fytaten die de opname van ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen beperken. Eet je voldoende gevarieerd, dan hoef je je geen zorgen te maken. Maar check zeker ook onze tips hieronder!

Zo verbeter je de opname van ijzer

Ijzer in plantaardige bronnen zoals groenten, volkoren granen, noten en peulvruchten komt voor in de vorm van niet-heemijzer. Deze vorm wordt over het algemeen minder goed door ons lichaam opgenomen dan heem-ijzer uit vlees, vis en gevogelte. Vitamine C kan de opname van niet-heemijzer uit plantaardige bronnen wel verbeteren. Zo voeg je extra vitamine C toe aan de maaltijd:

  • Verrijk je gerechten met vitamine C-rijk fruit zoals aardbeien, frambozen en stekelbessen.
  • Voeg wat frambozen toe aan jouw favoriete granola of beleg een volkoren boterham met schijfjes aardbei.
  • Drink eens een klein glaasje vers geperst fruitsap bij het ontbijt.
  • Een frisse koolsla, tomaatjes of paprikareepjes bevatten vitamine C en matchen dus goed bij de broodmaaltijd!
  • Combineer volkoren pasta, rijst of peulvruchten met een rijkelijke portie vitamine C-rijke groenten zoals broccoli, spruitjes, bloemkool of groene kool.

Ohja, een rijkelijke groenteschotel pimpen met een kleine portie vlees, gevogelte of vis (minstens 50 g) geeft de opname van niet-heemijzer ook een duwtje in de rug!

Ijzerslimme tip:

Drink liever geen koffie of thee tijdens of na de maaltijd want dat belemmert net de opname van ijzer.

Variatie, het ijzer-sleutelwoord

Het is duidelijk dat we ijzer uit zeer veel verschillende bronnen kunnen halen. Eet je gevarieerd en evenwichtig en schakel je voldoende ijzerhoudende voedingsmiddelen in, dan krijgt je lichaam in principe voldoende ijzer binnen. Ben je vegetariër, zwanger of geef je borstvoeding? Lees onze bovenstaande tips dan extra goed want je loopt in het algemeen meer risico op een ijzertekort en moet dus extra letten op je ijzerinname!

Probeerde jij een van onze recepten? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons! Volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de lekkerste nieuwtjes van bij ons.