Kalfsvlees

Kalfsvlees

Kalfsvlees van bij ons

Kalfsvlees is afkomstig van het jonge rund. Volgens een Europese Verordening mag het rund niet ouder zijn dan 8 maanden wanneer het geslacht wordt. Door zijn jeugdige leeftijd en zijn speciale voeding is kalfsvlees mals, sappig en blank van kleur. Jonge dieren hebben relatief weinig bindweefsel, waardoor het vlees mager en licht verteerbaar is.

Het kalfsvlees dat je vandaag bij de slager en in de supermarkt vindt, is afkomstig van gespecialiseerde vleeskalverhouderijen. Deze bedrijven zijn vooral gesitueerd in Vlaanderen, met name de regio Kempen.

In de winkel

Je hebt de keuze uit een breed assortiment versnijdingen. De klassiekers zijn kalfsfricassee, kalfslapje, osso bucco, maar ook de minder courante specialiteiten zoals kalfszwezerik, kalfsniertjes, kalfslever zijn zeker het proberen waard.  

Goed bewaren

Gemalen of gehakt vlees is 1 dag houdbaar, vlees in porties gesneden 2 dagen en gebakken en gebraden vlees 3 tot 4 dagen. In de diepvries bewaar je het best niet langer dan 3 maanden. In onze bewaartips lees je er alles over.

Lekker klaarmaken

Kalfsvlees heeft een fijne smaak en textuur en wordt culinair zeer gewaardeerd zowel in bekende, klassieke bereidingen als in de moderne keuken.

Vermijd al te sterke kruiden of specerijen. Ze zouden de zachtheid van het kalfsvlees teniet kunnen doen. Zachte sauzen met room passen uitstekend bij kalfsvlees. Wanneer kalfsvlees een vetrandje vertoont, verwijder dit dan pas na het bakken. Op die manier blijft het vlees sappiger en malser. Kalfsvlees heeft een korte baktijd.

Op je gezondheid

Kalfsvlees is doorgaans mager tot zeer mager vlees. Het is rijk aan eiwitten, die goed verteerbaar zijn en een hoge biologische kwaliteit hebben, en een goede leverancier van B-vitaminen (vooral van B3 en B12) en van selenium en zink.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.