Rundvlees

Rundvlees

Rundvlees van bij ons

Een doorgedreven selectie heeft ervoor gezorgd dat we vandaag 2 rundtypes kennen: de melktypes en de vleestypes. Sommige rassen verenigen beide kenmerken en worden dubbeldoelrassen genoemd. Rundvlees is meestal afkomstig van runderen die geslacht worden wanneer ze tussen twee en drie jaar oud zijn. Dat kunnen stieren, ossen, vaarzen of koeien zijn. Het vlees kan naargelang het type dier, de fokmethode en de leeftijd een verschillende smaak en textuur hebben. 

België telt verschillende vleesrassen. Het bekendste is het Belgisch Witblauw en dankt zijn naam aan de egaal witte kleur met blauwschijnende vlekken. De duidelijk herkenbare billen bevatten zeer veel vlees. Belgisch Witblauw wordt daarom ook vaak dikbil genoemd. Het vlees is zeer mager, bevat slechts 2% vet en is ook zeer mals met fijne spiervezels.

Daarnaast zijn er nog verschillende Belgische rassen naargelang de regio, zoals het rood ras in West-Vlaanderen, het witrood ras in Oost-Vlaanderen, het roodbonte ras in de Kempen en het zwartbonte ras in de Polders en het Land van Herve. 

In de winkel

Het rundvleesaanbod in de winkel is zeer gevarieerd, van zeer magere tot meer vette soorten.

Goed bewaren

Gemalen of gehakt vlees is 1 dag houdbaar, vlees in porties gesneden 2 dagen en gebakken en gebraden vlees 3 tot 4 dagen. In de diepvries bewaar je het best niet langer dan 3 maanden. In onze bewaartips lees je er alles over.

Lekker klaarmaken

Koud of warm, gebraden, gegrild, gesmoord, gekookt of gestoofd, in soepen en eenpansgerechten… rundvlees is lekker veelzijdig.

Koop steeds vlees in functie van de uiteindelijke bereiding. Het heeft geen zin filet pur te kopen als je een stoofpotje gaat bereiden. Anderzijds koop je voor een gegrilde steak best vlees van een goeie kwaliteit. 

Op je gezondheid

Rundvlees levert eiwitten met een hoge biologische kwaliteit. Het is een goede leverancier van B-vitaminen (B3, B6 en vooral B12) en in het bijzonder ook van de mineralen ijzer en zink. Deze mineralen worden uit vlees veel efficiënter opgenomen dan uit plantaardige voedingsmiddelen. Zoals bij elke vleessoort zijn er ook binnen het ruime assortiment van rundvlees stukken die mager, gemiddeld vet of vet zijn. 

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.