Rundvlees

Rundvlees

Rundvlees van bij ons

Een doorgedreven selectie heeft ervoor gezorgd dat we vandaag 2 rundtypes kennen: de melktypes en de vleestypes. Sommige rassen verenigen beide kenmerken en worden dubbeldoelrassen genoemd. Rundvlees is meestal afkomstig van runderen die geslacht worden wanneer ze tussen twee en drie jaar oud zijn. Dat kunnen stieren, ossen, vaarzen of koeien zijn. Het vlees kan naargelang het type dier, de fokmethode en de leeftijd een verschillende smaak en textuur hebben. 

België telt verschillende vleesrassen. Het bekendste is het Belgisch Witblauw en dankt zijn naam aan de egaal witte kleur met blauwschijnende vlekken. De duidelijk herkenbare billen bevatten zeer veel vlees. Belgisch Witblauw wordt daarom ook vaak dikbil genoemd. Het vlees is zeer mager, bevat slechts 2% vet en is ook zeer mals met fijne spiervezels.

Daarnaast zijn er nog verschillende Belgische rassen naargelang de regio, zoals het rood ras in West-Vlaanderen, het witrood ras in Oost-Vlaanderen, het roodbonte ras in de Kempen en het zwartbonte ras in de Polders en het Land van Herve. 

Hoe rundvlees bewaren?

Gemalen of gehakt vlees is 1 dag houdbaar, vlees in porties gesneden 2 dagen en gebakken en gebraden vlees 3 tot 4 dagen. In de diepvries bewaar je het best niet langer dan 12 maanden. In onze bewaartips lees je er alles over.

Past rundvlees in een gezond voedingspatroon?

Rundvlees levert eiwitten met een hoge biologische kwaliteit. Het is een goede leverancier van B-vitaminen (B3, B6 en vooral B12) en in het bijzonder ook van de mineralen ijzer en zink. Deze mineralen worden uit vlees veel efficiënter opgenomen dan uit plantaardige voedingsmiddelen. Zoals bij elke vleessoort zijn er ook binnen het ruime assortiment van rundvlees stukken die mager, gemiddeld vet of vet zijn. 

Lees hier alles over de plaats van vlees binnen een evenwichtige en gevarieerde voeding.

Heb jij een van onze gerechten met rundvlees geprobeerd? Of ken je zelf nog een lekker recept dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons!