Pulled lam

Bijgerecht
Type
Number of persons
Aantal personen

6

Preparation time
(Voor)bereidingstijd

(30) 360

Een stevige lamsbout ingewreven met een heerlijke mix van kruiden gaat lang en traag de oven in zodat je het vlees makkelijk van het bot kan trekken. Als je bij je tafelgenoten wil uitpakken met een lekker stukje lamsvlees dan moet je dit recept zeker proberen.

Ingrediënten

  • 1 lamsbout (2,5 à 3 kg met bot)
  • 250 ml lamsfond
  • 250 ml water
  • een flinke scheut bruine rum of whisky
  • 2 venkels
  • 4 wortelen
  • 2 uien

Marinade deel 1

  • 4 tl zwarte peperbollen
  • 10 kruidnagels
  • 1 tl kardemom
  • 2 tl venkelzaad
  • 2 steranijs
  • 1 kaneelstok
  • 1 el korianderzaad

Marinade deel 2

  • 1 el geraspte muskaatnoot
  • 2 el paprikapoeder zoet

Marinade deel 3

  • 2 el sumac
  • 2 el zeezout
  • 50 g gember (geraspt)
  • 6 teentjes look (grof geplet)
  • 15 g verse koriander (grof gehakt)
  • 120 ml citroensap (vers geperst)
  • 240 ml arachide-olie

Recept

1 dag op voorhand

Rooster 2 minuten alle kruiden uit de marinade deel 1 in een pan zonder vetstof. De geuren komen vrij en de kruiden gaan lichtjes poffen. Zorg dat ze niet verbranden.

Voeg nu deel 2 van de kruiden toe: nootmuskaat en de zoete paprika. Rooster een paar seconden.

Doe alles in een kruidenmixertje of een blender. Mix tot poeder.

Voeg de kruiden uit marinade deel 3 toe en roer goed onder elkaar.

Maak met een mes inkepingen in de lamsbout. Zorg dat je zeker door het vet zit. Zo kan de marinade vlot indringen.

Leg de lamsbout in de braadslee. Wrijf hem helemaal in met de marinade. Dek de braadslee af met huishoud- of aluminiumfolie en laat een nachtje marineren in de koelkast.

De dag zelf

Haal het vlees 30 minuten op voorhand uit de koelkast. Verwarm de oven ondertussen voor op 120°C.

Gaar de lamsbout 2 uur in de oven op 100°C.
Voeg na het eerste 1 uur de helft van de lamsfond en het water toe. Lepel om het halfuur wat vocht over de lamsbout. Verhoog de temperatuur naar 120°C en gaar 1 uur verder.

Verhoog de temperatuur tot 140°C en voeg de resterende lamsfond en water toe. Gaar 2 uur verder. Blijf de lamsbout elke half uur met vocht overgieten.

Snijd intussen de venkel, wortelen en uien grof. Voeg deze toe aan de lamsbout na het garen op 140°C, het 2de uur.

Bedek de volledige braadslee eventueel met aluminiumfolie als de kruiden beginnen te verbranden. Verhoog de temperatuur naar 170°C en gaar nog 1 uur verder.

Haal de lamsbout uit de oven. Pluk het vlees met behulp van twee vorken van het bot. Giet er het braadvocht bij en hussel alles goed onder elkaar.

Serveer de pulled lam met seizoensgroenten en aardappelen naar keuze.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.