Varkensvlees

Varkensvlees

Wat is jouw favoriet: een zondags gebraad, een oosterse wok of een geurige barbecue? Of je nu houdt van klassieke gerechten op grootmoeders wijze of trendy cooking: met varkensvlees van bij ons kun je alle kanten uit. Koop en kook slim met deze tips.

Op je gezondheid

Varkensvlees wordt nog vaak onterecht bestempeld als vet en calorierijk. Verschillende vleesstukken van het varken bevatten nochtans niet meer vet dan het vlees van andere dieren. Een varkenshaasje en een varkensmignonnette zijn zeer mager en doorstaan perfect de vergelijking met kippenvlees en mager rund- en kalfsvlees (ongeveer 2 g vet per 100 g).

Wist je dat een varkenshaasje minder vet bevat dan een vegetarische burger en magere smeerkaas? Kijk en vergelijk: 100 g varkenshaasje bevat ongeveer 2 g vet, 100 g vegetarische burger bevat gemiddeld 11 g vet. 100 g magere smeerkaas bevat 9 g vet*.

Gehakt en spek bevatten beduidend meer vet (meer dan 25 g vet per 100 g). Het vet in varkensvlees bestaat voor ongeveer 40 % uit verzadigde vetzuren en voor ongeveer 60 % uit onverzadigde vetzuren. 

Varkensvlees en minder vet eten kunnen dus goed samengaan. Wanneer je mager vlees bovendien met de nodige aandacht bereidt, levert dit relatief weinig vet en calorieën terwijl het wel blijft zorgen voor eiwitten, B-vitaminen (vooral B1, B3, B6 en B12) en mineralen zoals zink en in mindere mate ijzer. Een eenvoudige manier om het vetgehalte van varkensvlees te beperken is na bereiding het zichtbare vet wegsnijden.

Meer weten over de plaats van vlees binnen een evenwichtige en gevarieerde voeding?

Varkensvlees van bij ons

Het varkensvlees van vandaag is meestal afkomstig van varkens die geslacht worden als ze ongeveer 6 maanden oud zijn en 100 kg wegen. Het fijnste vlees komt van varkens die een afwisselende voeding krijgen. Goed varkensvlees is mals, sappig en blank tot roze van kleur, heeft een onderhuidse vetlaag en is weinig vetdooraderd. 

In België worden er momenteel vier Belgische rassen erkend: het Belgische Landras, het Belgisch Negatiefras, het Piétrainras en het Belgische Large White-ras. Andere varkensrassen die ook bij ons aan een opmars bezig zijn, zijn o.a. Duroc, Duke of Berkshire en Mangalica

Goed bewaren

Gemalen of gehakt vlees is 1 dag houdbaar, vlees in porties gesneden 2 dagen en gebakken en gebraden vlees 3 tot 4 dagen. In de diepvries bewaar je het best niet langer dan 3 maanden. In onze bewaartips lees je er alles over.

Lekker klaarmaken

Varkensvlees is geschikt voor zowel de dagelijkse keuken als voor feestbereidingen. Het varkensvleesaanbod is zeer gevarieerd, van zeer magere tot meer vette soorten. De meest gekende stukken van het varken zijn het varkenshaasje, de varkenskotelet, de mignonnette, de spieringkotelet, het varkensgebraad en het varkensgehakt. Met een varkenskroontje serveer je je gasten dan weer eens iets anders op de feesttafel of bij de barbecue. Een boterham met ham of hamrolletjes in de oven? Meesterlyck is sinds 1992 hét keurmerk voor kwaliteitsham van bij ons.

Verbaas je tafelgenoten met deze recepten met varkensvlees.

 

* Belgische voedingsmiddelentabel – www.internubel.be, geraadpleegd 16 mei 2014.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.