Groot wit bord met 4 stukjes versneden varkenshaasje, geroosterde pompoen en zoete aardappel. Er staat een klein grijs potje op het bord met truffelmayonaise is en houten lepeltje. Het bordje is afgewerkt met verse tijmblaadjes en een licht blauwe servet langsheen het bord.

Varkensvlees

Een sappig gebraad, een snelle wok of een geurige barbecue? Klassieke of trendy gerechten? Dat je met varkensvlees van bij ons alle kanten op kan, ontdek je in deze tips en recepten.

Varkensvlees van bij ons

Het varkensvlees dat je in je supermarkt of bij je slager koopt, is meestal afkomstig van varkens die geslacht worden als ze ongeveer 6 maanden oud zijn en 100 kg wegen. Het fijnste vlees komt van varkens die een afwisselende voeding krijgen. Goed varkensvlees is mals, sappig en blank tot roze van kleur, heeft een onderhuidse vetlaag en is weinig vetdooraderd. 

In België worden er momenteel vier Belgische rassen erkend: het Belgische Landras, het Belgisch Negatiefras, het Piétrainras en het Belgische Large White-ras. Andere varkensrassen die ook bij ons aan een opmars bezig zijn, zijn o.a. Duroc, Duke of Berkshire en Mangalica

Hoe varkensvlees bewaren?

Gemalen of gehakt vlees is 1 dag houdbaar, vlees in porties gesneden 2 dagen en gebakken en gebraden vlees 3 tot 4 dagen. In de diepvries bewaar je het best niet langer dan 10 maanden. In onze bewaartips lees je er alles over.

Past varkensvlees in een gezond voedingspatroon?

Varkensvlees wordt nog vaak onterecht bestempeld als vet en calorierijk. Verschillende stukken van het varken bevatten nochtans niet meer vet dan andere vleessoorten. Een varkenshaasje en een varkensmignonnette zijn zeer mager en doorstaan perfect de vergelijking met kippenvlees en mager rund- en kalfsvlees (ongeveer 2 g vet per 100 g).

Wist je dat een varkenshaasje minder vet bevat dan een vegetarische burger en magere smeerkaas? Kijk en vergelijk: 100 g varkenshaasje bevat ongeveer 2 g vet, 100 g vegetarische burger bevat gemiddeld 11 g vet. 100 g magere smeerkaas bevat 9 g vet*.

Varkensgehakt en spek bevatten beduidend meer vet (meer dan 20 g vet per 100 g). Het vet in varkensvlees bestaat voor ongeveer 40 % uit verzadigde vetzuren en voor ongeveer 60 % uit onverzadigde vetzuren. 

Varkensvlees en minder vet eten kunnen dus goed samengaan. Wanneer je mager vlees bovendien met de nodige aandacht bereidt, levert dit relatief weinig vet en calorieën terwijl het wel blijft zorgen voor eiwitten, B-vitaminen (vooral B1, B3, B6 en B12) en mineralen zoals zink en in mindere mate ijzer. Een eenvoudige manier om het vetgehalte van varkensvlees te beperken is na bereiding het zichtbare vet wegsnijden. Combineer een stukje vlees altijd met een ruime portie groenten.

Meer weten over de plaats van vlees binnen een evenwichtige en gevarieerde voeding?

* Belgische voedingsmiddelentabel – www.internubel.be, geraadpleegd 16 mei 2014.

Heb jij onze tips of een van onze gerechten met varkensvlees geprobeerd? Of ken je zelf nog een lekker recept dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons! Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!