Smullen van seizoensproducten: de toppers van maart
Koken met lokale seizoensproducten biedt alleen maar voordelen. Het is lekker, vers en je steunt landbouwers en vissers dicht bij ons. En, het is ook goed voor het milieu én je portemonnee! Dankzij deze tips en recepten kook je in maart met de oogst en de vangst van het moment.
Meer lokale seizoensgroenten eten? Zo gefikst!
Om het je makkelijk te maken zetten we de lekkerste seizoensgroenten op een rij. Hun smaak is fantastisch en de prijs voordelig. Een win-winsituatie! Ga in maart aan de slag met: aardpeer, andijvie, broccolini, champignons, Chinese kool, knolselder, oesterzwam, paksoi, pastinaak, prei, rapen, radijsjes, rammenas, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, selder, sla, spinazie, spruitjes, tuinkers, waterkers, witloof, witte kool en wortelen.
Kruiden geven extra smaak en kleur aan je gerechten. Ontdek in deze tips welke verse kruiden passen bij welk gerecht.
Tok Tok Tok! 3x aardappelen in de wok
Toegegeven, we hebben de voorbije maanden écht genoten van die stevige winterkost… Maar de eerste lentezon doet ons ook verlangen naar lichtere gerechten. Heb jij eens al aardappelen in de wok bereid? Doen! Fans van een krokant patatje vinden gewokte aardappelen vast overheerlijk. Snijd de aardappelen in schijfjes van 3 mm of in blokjes van 1 cm. Laat ze in een goed verhitte wok in een beetje olijfolie gaar worden met het deksel erop. Bak daarna, zonder deksel, goudbruin. Breng op smaak met peper, zout en je favoriete kruiden.
Seizoensfruit op elk moment van de dag? Check!
We kunnen niet wachten om onze tanden te zetten in die eerste aardbeien van eigen bodem... In april zijn de zoete smaakbommetjes er opnieuw! Er zijn intussen nog heel wat blozende appels en sappige peren in de aanbieding. Beide zijn niet alleen heerlijk uit het vuistje, ze kunnen je elke dag, de klok rond verrassen. Inspiratie nodig? Ga aan de slag met onze recepten.
Koop jij je appels en peren graag recht van bij de boer? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten bij jou in de buurt.
Tip: koken met bioproducten?
Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie.
Vis van het seizoen, vers opgevist door onze vissers
Verfijnd, zacht, combineerbaar met veel andere ingrediënten, als hapje of voorgerecht... Zet sint-jacobsvruchten in maart op het menu en je serveert een seizoensproduct van topkwaliteit. Met onze tips leer je sint-jacobsvruchten klaarmaken als een echte chef.
Met rog, zeeduivel, hondshaai, rode poon, zeebaars, zeewolf, tongschar, tarbot en zeebarbeel maak je deze maand ook een goede keuze.
Wat zijn jouw favoriete seizoensproducten?
Heb jij nog tips of recepten om te koken met seizoensproducten? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!