Sint-jakobsnoten met groenten en blanke botersaus

Number of persons
Aantal personen

4

Preparation time
Bereidingstijd

60

Sint-jakobsnoten zijn een echte delicatesse. Serveer met blanke botersaus en verse groenten voor een feestmaal. 

Ingrediënten

Voor de fumet

  • 1 klein klontje boter
  • 2 sjalotten
  • groen van prei
  • 2 dl water
  • 2 dl droge witte wijn
  • peper

Voor de groenten

  • het wit van 2 preien
  • 200 g champignons
  • 1/2 citroen

Voor de botersaus

  • 1 sjalot
  • een klein klontje boter
  • 200 ml droge witte wijn
  • scheutje room
  • 150 g koude boter
  • peper en zout
  • citroensap

Recept

Maak de fumet

Was de sint-jakobsvruchten zorgvuldig en droog ze.
Zet een kookpot met wat boter op het vuur. Laat de fijngesneden sjalot gedurende vijf minuten glazig worden.

Doe wat fijngesneden groen van prei in de kookpot.
Leng aan met een glas water en een half glas droge witte wijn.

Doe daarna de rode koraal van de sint-jakobsvruchten (ook wel de voet genoemd) in de pot.

Kruid met peper en zout en laat zacht kokend gedurende twintig minuten trekken.
Zeef de bouillon.

Bereid de groenten

Snijd het wit van de prei in kleine stukjes.
Giet vier eetlepels van de bouillon in een pannetje, voeg de prei toe en breng aan de kook.

Doe de paddenstoelen eveneens in het pannetje. Plaats het deksel op de pan en kook vijf minuten.

Maak de botersaus

Snipper de sjalot fijn.
Zet een pan met dikke bodem op het vuur. Laat een sjalot opstoven in wat boter.

Blus met de witte wijn en laat de alcohol verdampen.

Voeg de room toe en laat tot de helft inkoken. Monteer de saus met koude stukjes boter. Werk de saus op met een garde tot alle boter is verdwenen.

Voeg naar eigen smaak citroensap toe en kruid met peper en zout.

Sint-jakobsnoten

Smelt bakboter in een antikleefpan en bak Sint-jakobsnoten op hoog vuur. Twee tot drie minuten aan elke zijde volstaan.

Afwerking

Verdeel de groenten over de borden en leg er de gebakken Sint-jakobsnoten op.

Giet de saus eromheen en werk af met plukjes kervel.

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.