Salade

Voorgesneden groenten of zelf groenten snijden: wat kies ik best?

Vandaag is het aanbod aan voorgesneden groenten in de winkel groot. Met voorgesneden groenten tover je snel en makkelijk een ruime portie groenten op tafel. Maar zijn voorgesneden groenten een goed alternatief voor de ongesneden varianten?

Dit gebeurt er als je groenten snijdt

Door groenten te schillen of te snijden, wordt de intacte structuur van de groente beschadigd. Het contactoppervlak vergroot waardoor de groenten meer blootgesteld worden aan lucht en licht. Dat maakt ze gevoeliger voor bepaalde biologische reacties. Denk maar aan bruinverkleuring, vitamineverlies of bederf.

Salade van andijvie, appel en geitenkaas

Bevatten voorgesneden groenten minder vitaminen?

Vitaminen kunnen verloren gaan tijdens de periode vanaf de oogst tot het uiteindelijk opeten ervan. Hoe langer deze periode duurt en hoe hoger de blootstelling aan licht, lucht, warmte en water, hoe groter het verlies aan vitaminen.

Of voorgesneden groenten minder vitaminen bevatten dan zelf gesneden groenten is moeilijk te zeggen. Veel hangt af van hoe snel de groenten worden verwerkt, bewaard, bereid en opgegeten. En dat geldt zowel voor voorgesneden als zelf gesneden groenten. Ze zo snel mogelijk verwerken en opeten na aankoop is dus de boodschap.

Zijn voorgesneden groenten minder lang houdbaar?

Niet-voorgesneden groenten blijven iets langer goed dan de voorgesneden varianten, op voorwaarde uiteraard dat je ze correct bewaart. Dit komt omdat groenten na het snijden kwetsbaarder zijn voor bederf. Door voorgesneden groenten op koelkasttemperatuur (4°C tot 7°C) te bewaren en ze zoveel mogelijk van licht en lucht af te schermen, kunnen biologische reacties worden vertraagd. Sommige voorgesneden groenten worden ook met minder zuurstof – ook wel ‘gewijzigde of beschermende atmosfeer’ genoemd - verpakt. De verpakking op zich is geen gevaar voor de gezondheid.

Houd verder steeds rekening met de houdbaarheidsdatum. De vermelding ‘TGT’ betekent ‘te gebruiken tot’. Hiermee verwijzen ze naar de laatste dag waarop de groenten nog veilig te gebruiken zijn.

Voorgesneden groenten: redder in nood

Voorgesneden groenten maken het eenvoudig om snel een maaltijd op tafel te toveren en zijn een prima alternatief voor de ongesneden varianten. Hoewel je de meeste groenten in geen tijd kan wassen, schillen en snijden, lijkt dat op drukke dagen net dat tikkeltje te veel te zijn. Voorgesneden groenten kunnen hierbij een redder in nood zijn, om toch aan je dagelijkse groenteportie te geraken.

Gemengde sla met aardbeien, geitenkaas en Gandaham

Waarop letten als je zelf groenten versnijdt?

  • Was groenten eerst vooraleer je ze snijdt. Zo verlies je minder voedingsstoffen via het waswater. Laat groenten niet te lang in het water liggen.
  • Snijd groenten niet te klein. Grote stukken groenten hebben minder contactoppervlak met het water waardoor ze minder voedingsstoffen verliezen.

Tip: Maak pakketjes met verschillende groentecombinaties. Denk maar aan een groentemix met champignons, peultjes, witte kool en paksoi of een mix met rode paprika, courgette, ui en wortel. Zo krijg je één klap een brede waaier aan voedingsstoffen binnen.

Kies jij regelmatig voor voorgesneden groeten? Of heb je nog tips? Laat het ons weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.