Smullen van seizoensproducten: de toppers van februari

Smullen van seizoensproducten: de toppers van februari

Kiezen voor seizoensproducten van hier is kiezen voor het milieu en het steunen van landbouwers en vissers dicht bij ons. Dat er nog meer redenen zijn om volop te gaan voor lokale producten lees je hieronder. En met de recepten kan je meteen de theorie in praktijk omzetten.

Waarom kiezen voor seizoensgroenten van eigen bodem? Hierom!

Koken volgens de seizoenen is een handige manier om meer variatie te krijgen in je menu. Variatie is belangrijk omdat niet elk groente dezelfde mineralen en vitaminen bevat.

Lokale seizoensproducten zijn ook beter voor het milieu. Ze moeten namelijk geen lange reis afleggen om tot op jouw bord te geraken. Ze zijn dus verser! En niet te vergeten: ook je portefeuille vaart er wel bij. Eet je groenten en fruit in hun oogstseizoen, dan betaal je een pak minder.

Welke groenten zijn nu op hun best? Om het je makkelijk te maken zetten we ze op een rijtje: aardpeer, boerenkool, champignons, Chinese kool, knolselder, paksoi, pastinaak, prei, rapen, radijsjes, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, selder, sla, spinazie, spitskool, spruitjes, tuinkers, waterkers, witloof, witte kool en wortelen.

In februari zijn rucola én veldsla onze favorieten van ‘t moment!

Verandering van spijs doet eten: 4x aardappelen in een (warm) jasje

Soms heb je zin in iets anders dan gekookte aardappelen of puree. Maak eens een aardappel in de schil. Zo’n warme aardappel met een lekker sausje, kruidenboter of zure room… wie kan daaraan weerstaan? Je kan ze makkelijk bereiden in de oven en microgolf. Ga je een winterbarbecue organiseren? Een gepofte aardappel is een ideaal bijgerecht.

Tip

Je aardappelen goed schrobben onder stromend water voor je ze klaarmaakt, is een must.

Seizoensfruit van hier: een peer en een appeltje voor de dorst

Een appel of peer zijn een perfect tussendoortje. Maar je kan er eigenlijk de klok rond van genieten: bij het ontbijt, in een salade, verwerkt in een dessert… Deze keer serveren we je een peer en appeltje voor de dorst en dat mag je best letterlijk nemen. Iemand zin in een appelsmoothie of een milkshake met peer? Lekker bij onze appelpannenkoekjes.

Koop jij je appels en peren graag recht van bij de boer? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten bij jou in de buurt.

Tip

Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie.

Vis van het seizoen, vers opgevist door onze vissers

In februari hebben we een boon voor rode poon. Tijdens de koudere maanden van het jaar zijn de smaak en de aanvoer van de rode poon op hun hoogtepunt, een uitstekend moment om deze geweldige vis te proeven. Gebakken in de pan, gepocheerd of in de oven? Met onze tips leer je rode poon klaarmaken volgens de regels van de kunst.

Met rog, zeeduivel, hondshaai, schelvis, zeewolf, tongschar, steenbolk, scharretong, sint-jakobsschelpen, makreel en tarbot maak je deze maand ook een fantastische keuze.

Eet jij vooral seizoensproducten?

Heb jij nog tips of recepten om te koken met seizoensproducten? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.