Gebakken rode poon op een licht blauw bord, afgewerkt met verse Noordzeegarnalen en spruitjessalade. Hij wordt klaargemaakt met een bloemkoolpuree, een echte voltreffer qua smaken dit bordje.

Hoe rode poon klaarmaken?

Dat rode poon op handen wordt gedragen door Vlaamse chefs is publiek geheim. Naast smaakvol is deze vis van bij ons enorm veelzijdig. Heb jij ook een boon voor rode poon? Dan zijn deze tips en recepten zeker iets voor jou.

4 feitjes over rode poon die je wellicht nog niet wist

  • Rode poon is het hele jaar door verkrijgbaar, maar op z’n best van oktober tot april.
  • Rode poon heeft stevig visvlees en een diepe smaak die wat aan garnalen doet denken.
  • Er wordt door Belgische vissers niet specifiek gevist op rode poon. Deze vis wordt binnengehaald als bijvangst in de visserij op pladijs en tong.
  • Rode poon heeft een heel typische vorm: een dikke en ‘gepantserde’ kop, en waaiervormige borstvinnen waarmee hij over de zeebodem lijkt te lopen. Door het trillen van zijn zwemblaas brengt hij een knorrend geluid voort. Daarom wordt hij ook knorhaan genoemd.
Rode poon met champignons en tomatensaus

Rode poon bereiden als een pro doe je zo

Dat dit visje een keukenheld wordt genoemd is geen toeval. In vissoepen en stoofpotten is hij de smaakmaker van dienst. In de oven, op het vel gebakken in de pan of gemarineerd smaakt rode poon super. Maar je kan ‘m ook perfect pocheren en stomen

Rode poon bakken in de pan

Vis bakken wordt een makkie met onze tips. Met gebakken rode poon met boschampignons laat je je tafelgenoten smullen van een klepper van formaat! 

Rode poon in de oven

Aan vis in de oven heb je weinig werk. Met onze tips krijg je altijd een goed resultaat. Of we een recept kunnen aanbevelen? Deze: kruidig gevulde rode poon met boontjes-venkelsalade! Zo maak je het:

Rode poon op de bbq

Vis op de BBQ smaakt altijd. Op vel geroosterd, in spiesjes of in papillot: ook op de barbecue is rode poon een topper.

Tip: maak de heerlijkste visfumet met het visafval van de rode poon

Stoof 1 versnipperde ui aan in wat boter, voeg de graten en koppen van 4 rode ponen (zonder kieuwen of ogen en mooi gewassen), 1/4 versnipperde bleekselder, 1 takje tijm, 2 blaadjes laurier, 1 koffielepel korianderzaad en 4 peterseliestengels toe. Voeg 300 ml witte wijn en 1/2 l water toe. Laat opkoken en 1/2 uurtje trekken op een zacht vuurtje.

Ken je zelf nog een rode poon recept dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief.