Geitenkaas met partjes peer op de BBQ

Goed gegrild: 4 tips voor een geslaagde winterbarbecue

Barbecue… dat zijn zwoele zomeravonden, frisse cocktails en rauwe groentjes. Tuurlijk, maar dat betekent niet dat je barbecue moet overwinteren in de garage. Haal hem van onder het stof en organiseer eens een winterbarbecue. Met deze tips pak je je winterbarbecue slim aan!

Varkensschenkel op de BBQ

1. Respecteer de 5 winter bbq-wetten

Ga je een winterbarbecue organiseren? Fijn! Een winterbarbecue is dé manier om je familie en vrienden te verrassen met een op-en-top winters feestje. Lees hier wat je best wél en niet doet om het gezellig te maken en veilig te houden.

Hou je gasten en het eten lekker warm

Een winterbarbecue is genieten van heerlijk eten in de (frisse) buitenlucht. Vergeet je gasten zeker niet te melden dat het om een buitenactiviteit gaat. Jassen, mutsen en handschoenen zijn warm aanbevolen. Om het eten langer warm te houden, kan je de borden voorverwarmen in de oven.

Tover je winterbarbecue om in een winterwonderland

Maak je tuin en terras extra gezellig. Creëer sfeer met verlichting (lampionnen, fakkels, kaarsen, vuurmanden…), leg fleecedekentjes klaar… Plaats statafels of een toog: ideaal voor het aperitief en plezier gegarandeerd!

Voorzie voldoende verlichting

Tijdens de winter is het snel donker. Voldoende licht is belangrijk als je barbecuet. Je moet goed kunnen zien of de vis of het vlees al gaar is. Zet daarom de tuinverlichting aan of plaats een lamp naast de barbecue.

Zet de barbecue uit de wind

Koude wind op het barbecuetoestel vertraagt de bereidingen. Hou er rekening mee dat barbecue in de winter langer duurt dan in de zomer. Een barbecue met deksel is ideaal. Hou je barbecue uit de buurt van brandbaar gevoelig materiaal zoals plastic of een houting schutting. Vind hier nog meer tips hoe je er een veilige winterbarbecue van maakt.

Voorzie een Plan B

Wat als het nu echt té koud wordt of hard begint te regenen? Voorzie sowieso een partytent. Zo kan je buiten blijven en voelt het al wat aangenamer aan. Of je kan buiten barbecueën en dan gewoon verder feesten in de woonkamer.

Geitenkaas met partjes peer op de BBQ

Voor de bijgerechten en de groenten speel je volop de troeven van het seizoen uit. Witloof, spruitjes, rode bieten, knolselder, pastinaak, pompoen, prei, witte kool, rodekool, paddenstoelen, schorseneren... zijn nu het lekkerst. Gril ze of maak er lekkere salades mee. Of probeer deze suggesties.

Witloof met een heerlijke karameltoets

Snijd de witloofkroppen in de lengte door. Bestrijk de helften met een mengsel van olie, honing, bruine suiker, peper, zout en een geperst knoflookteentje. Leg ze op een niet te hevige gloed tot ze een lekker korstje krijgen en beetgaar zijn.

Bietjes voor de kids

Schil de bietjes en kook ze niet langer dan 30 minuten in water met zout en laurierblaadjes. Laat ze goed uitlekken en snijd ze dan in plakken van 1 tot 1,5 cm dik. Bestrijk met olie en laat ze op een zachte gloed nog een viertal minuutjes aan elke zijde roosteren.

Prei geroosterd op de BBQ

Kies voor lange, dunne preistengels. Snijd de onderkant met de worteltjes en een deel van het loof af. Haal de buitenste bladeren er niet af anders valt de stengel uit elkaar. Snijd de stengels in stukken van 15 cm lang en blancheer twee minuten in gezouten water. Dep ze droog en strijk in met hetzelfde mengsel als het witloof (zie hierboven). Op de BBQ vier minuten roosteren en af en toe omdraaien. Serveer met een kommetje pesto en dippen maar!

Aardappelen op de BBQ

Voorzie niet enkel brood. Ook aardappelen en de BBQ zijn een perfect duo. Schrob de aardappelen schoon en wikkel ze één voor één in aluminiumfolie. Leg ze aan de zijkant van je rooster of naast de hete kolen en laat ze daar garen. Heerlijk gevuld met wat kruidenboter, pesto, kruidenkaas of zure room en bieslook. Of wat dacht van je een smeuïge aardappelgratin? Past ook perfect bij een winterse barbecue.    

Doe het met bio of streekproducten

Voor alles wat lekker is om op de winterbarbecue te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je producten recht van bij de boer. Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt. En traditionele streekproducten? Die houden van elke tafel, maar ook van de barbecue.

Varieer in wat je eet. Dat is de basis van alles. Waarop kan je letten? Met deze 4 tips wordt jouw winterbarbecue lekker en gevarieerd.

Gepofte appel op de BBQ

Deel jouw winter bbq menu met ons!

Ga jij een van onze winter bbq recepten proberen? Of heb je zelf nog winterbarbecue tips? Laat het ons weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!