vezelrijke voeding

6 tips voor meer vezels op je bord

Een gezonde en gevarieerde voeding, rijk aan vezels, draagt bij tot een goede gezondheid. De Hoge Gezondheidsraad van België raadt aan om 25 à 30 g voedingsvezels per dag te eten. Toch haalt een groot deel van de Belgen deze hoeveelheid niet.

Wil je meer vezels op je bord, dan zet je best dagelijks volle graanproducten, aardappelen, groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden op het menu. Zo geniet je ten volle van hun vezelrijke voordelen.

Onze darmen worden blij van vezels

Wist je dat vezels of voedingsvezels voedingsstoffen zijn die niet worden opgenomen in het lichaam? Ze komen namelijk onverteerd in de dikke darm terecht.Naargelang het type vezel - oh ja, er bestaan héél veel soorten vezels - zijn er verschillende effecten mogelijk. De ene vezel zal bijvoorbeeld voor meer of voor een soepelere stoelgang zorgen, terwijl de andere erg geliefd is bij onze darmbacteriën. 

Een vezelrijke voeding draagt niet alleen bij tot een goede darmfunctie, maar ook tot meer verzadiging na de maaltijd. Bovendien zijn er aanwijzingen dat een gezonde en gevarieerde voeding, rijk aan vezels, het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker kan verminderen.

Een vezelrijke toets van gedroogde vruchten

Gedroogd fruit is een geconcentreerde vorm van vers fruit en bevat daarom meer vezels. Zo bevat een abrikoos ongeveer 1,8 g vezels per 100 g terwijl de gedroogde versie 7,3 g per 100 g aanlevert. Hou er wel rekening mee dat gedroogde vruchten behalve meer vezels ook meer calorieën en fruitsuikers aanbrengen. Een kleine portie volstaat dus: strooi wat gedroogde vruchten in je salade, stoofpotje of yoghurt of neem een handje als tussendoortje.

Ga eens voor een koude aardappelsalade

Aardappelen bevatten zetmeel, een complexe vorm van koolhydraten. Wanneer je aardappelen kookt, wordt het zetmeel in de rauwe aardappel omgezet tot verteerbaar zetmeel. Het zetmeel in een gekookte aardappel kan je lichaam gemakkelijk afbreken en opnemen.

Laat je de aardappelen afkoelen, dan verandert het verteerbare zetmeel van structuur. Dit wordt “resistent zetmeel” genoemd. Het lichaam kan dit resistent zetmeel niet afbreken. Resistent zetmeel is dus een type voedingsvezel dat hartelijk wordt verwelkomd door onze darmbacteriën.

Dus… tover eens een heerlijke koude aardappelsalade op tafel. Je kan ook werken met restjes aardappel. Deze zijn afgekoeld en kan je perfect de dag nadien verwerken in een salade.

Kies voor vezels, elke dag opnieuw!

Tot slot, wil je je dagelijkse hoeveelheid vezels binnenkrijgen? Kies dan voor hele groenten en fruit in plaats van sapjes of gemixte soep. Ga voor fruit met schil want ook de schil bevat heel wat vezels. Ook gedroogd fruit kan je vezelinname fors verhogen. 

Tip

Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.

Heb jij nog tips of recepten die je met ons wil delen? Laat het weten via FacebookTwitter of Instagram met #lekkervanbijons.