Crème brûlée

Feestelijke desserts met ingrediënten van bij ons

Kooktips

Een feestmaal is pas écht compleet met een geslaagd dessert als afsluiter. En dat dessert kan je perfect klaarmaken met de lekkerste ingrediënten van bij ons. We delen graag een paar feestelijke tips en recepten met jou - van heel makkelijk tot culinair: er is voor ieder wat wils!

De beste ingrediënten, die komen van bij ons

Of je nu een zoet of een zout dessert wil maken als afsluiter van je feestmenu, met ingrediënten van eigen bodem zit je altijd goed.

  • Maak van elk moment een melkmoment, ook wanneer het gaat om feestelijke desserts! Van taart en wafels tot pudding, ijs en nog veel meer: melk is een dankbaar ingrediënt waarmee je een waaier aan lekkere desserts klaarmaakt.
  • Heb je vaak eitjes op overschot en weet je niet goed hoe je ze kan opmaken? Gebruik ze voor een heerlijke sabayon, cake, flan, crème brûlée... Net zoals melk kan je ook eieren perfect verwerken in heel wat feestelijke desserts.
  • Het lekkerste fruit, dat vind je gewoon bij ons. Denk aan sappige appelen en peren die je kan gebruiken in verschillende makkelijke desserts, net zoals de lekkerste aardbeien, frambozen, kersen en nog veel meer.
  • Geen zoetekauw? Een hartige kaasschotel met kazen van bij ons is net zo feestelijk als dessert. Supergezellig, superlekker, en bovendien ook heel eenvoudig om klaar te maken. Bekijk zeker onze tips voor de perfecte kaasschotel!
Goudgele appelcake staat op een houten witte tafel. De ronde cake is al voor een kwart aangesneden. Er is al een stukje uitgenomen en er staat een potje met abrikozengelei bij.

Heerlijk nagenieten met deze feestelijke nagerechten

  • Wanneer het gaat om feestelijke desserts is er één belangrijke regel: maak het niet te overdadig. Een feestmaaltijd op zich is meestal al vrij uitgebreid. Het dessert dient vooral om lekker na te genieten en de maaltijd af te sluiten. Exact om die reden zijn desserts in glaasjes ideaal. Ga voor een luchtige mousse, een smeuïge panna cotta, of kies iets origineels zoals appeltaart in een glaasje. Een kopje koffie erbij en smullen!
  • Gebak is een echte klassieker als dessert, ook na een feestmaal. Door extra aandacht te besteden aan de afwerking tover je zelfs het gewoonste gebak om tot een feestelijk dessert. Of je kan zelfs nog een stap verder gaan: wat dacht je van een heus kersthuisje, een speciale stracciatellataart of een zelfgemaakte ijstaart?
Op een schaaltje staat een taart in de vorm van een kersthuisje gemaakt uit een cake met lange vingers en cuberdons. De cake is de vorm van het huis en hierop werden de lange vingers gelegd als dakplaten. De cuberdons staan in een toefje slagroom hier bovenop.
  • Naast kleine porties zijn ook frisse smaken een must voor feestelijke nagerechten. Kies bijvoorbeeld voor een zachte sorbet met citroen en peer. Je gasten zullen hier zeker nog een gaatje voor hebben! Daarbovenop is deze sorbet ook heel eenvoudig om zelf te maken.
  • Nog zo’n klassieker onder de feestelijke desserts is tiramisu. Perfect om te serveren in een glaasje én makkelijk aan te passen aan het seizoen. In de winter ga je voor de klassieke tiramisu met koffie en cacaopoeder, in de zomer maak je een frisse variant met rood fruit en sinaasappelsap.
  • Tot slot nog de klassieker der klassiekers: chocolade! Desserts met chocolade zijn misschien iets zwaarder, maar echte chocoladeliefhebbers zullen daar geen enkel bezwaar tegen hebben. Van moelleux tot chocolademousse of zelfs een verrassende chocoladetaart met rode biet: met chocolade scoor je altijd.
Crème brûlée

Feestelijke presentatietips

  • Feestelijke desserts in een glaasje zijn niet alleen ideaal om het nagerecht in kleine porties te verdelen: ze zien er ook nog eens leuk uit. Je hoeft trouwens niet speciaal op zoek te gaan naar dessertglazen. Kleine confituurpotjes (extra leuk met het dekseltje erop!) kunnen ook perfect dienstdoen. Versier de glaasjes met een kleurrijk lint of jute touwtje waar je een naamkaartje aan kan hangen.
  • Met de juiste topping tover je een dessert om van alledaags naar feestelijk. Slagroom, verkruimelde koekjes, fijngehakte nootjes, een coulis, chocoladeschilfers... Het zit 'm allemaal in de afwerking. Experimenteer naar hartenlust om je dessert de juiste feestelijke touch te geven!
  • Wil je toch een iets uitgebreider dessert serveren, of vind je het moeilijk om één dessert te kiezen? Ga dan voor een dessertbord waarop je kleine desserts combineert. Een glaasje chocomousse, een mini-eclair, een klein plakje cake, ... Werk het bordje af met poedersuiker op de randen en bijvoorbeeld een hulstblaadje of bloem in het midden, en je hebt een prachtig feestelijk dessertbord.

Tip: Van alles wat lekker is om in deze recepten voor feestelijke desserts te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve, buurderij of boerenmarkt in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.

Een volledig feestmenu van eigen bodem

Je feestmenu van A tot Z bereiden met ingrediënten van bij ons? We verzamelden voor elke gang de lekkerste recepten en tips: feestelijke hapjes, feestelijke soep, feestelijke voorgerechten en feestelijke hoofdgerechten.

Laat het feest beginnen!

Een feestelijk dessert is dé perfecte afsluiter van een heerlijk feestmaal in goed gezelschap. Welke desserts zijn jouw ultieme favoriet? Of probeerde je een van onze recepten uit? Deel al je foto’s en tips met ons via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto of video op Instagram met #lekkervanbijons of tag ons! 

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes: schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons ook op YouTube of Pinterest.