Plan de perfecte picknick met deze handige tips

Plan de perfecte picknick met deze handige tips

Het ziet er naar uit dat we onze zomervakantie in eigen land zullen doorbrengen. Teleurgesteld? Niet getreurd! Ook thuis kan je genieten van een mooie zomerdag. Wat dacht je bijvoorbeeld van een picknick met een mand vol lekkers van eigen bodem? Wij geven je tips voor de perfecte picknick én recepten voor hapjes en drankjes die zeker niet mogen ontbreken. 

3 tips voor een veilige picknick

 • Houd het koel! Je hapjes blijven lekker fris in een koelbox. Zet deze in de schaduw. Zorg ook voor frisse dranken. Je kan bijvoorbeeld ijsblokjes meenemen in een thermos of enkele flessen water invriezen.
 • Ook insecten genieten graag mee van je picknick. Neem een middeltje mee tegen insectenbeten. Voorzie ook iets om zoete lekkernijen af te dekken. Zo houd je wespen en bijen uit je fruitsalade.
 • Zonnig weer is altijd fijn bij een picknick, maar voorkom een zonneslag en neem voldoende zonnecrème en zonnehoedjes mee. Pas ook op met alcohol in de zon.
Picknick

Wat mag er niet ontbreken in je picknickmand?

 • Servetten en vochtige doekjes
 • Bordjes, bekers en bestek
 • Een flesopener
 • Picknickkleed
 • Vuilniszakken: zo kan je je picknickplek netjes achterlaten. Ook handig om onder je picknickkleed te leggen. Zo blijft je deken droog.
 • En natuurlijk: lekkere hapjes en drankjes!

In de video hieronder leer je hoe je je gerechten en drankjes inpakt en veilig meeneemt. De recepten voor de gerechten vind je wat verder op deze pagina. 

Picknickrecepten om van te smullen

Ga voor hapjes die je uit het vuistje kan eten of die gemakkelijk gegeten kunnen worden op een bordje op je schoot. Spaghetti is dus geen goed idee. 

Slaatjes

 • De klassieker tomaat-garnaal kan je perfect op picknickformaat maken. Ga voor kleine trostomaatjes. Zo zijn ze gemakkelijk uit het vuistje te eten.
 • Heb je thuis een glazen bokaal met deksel? Vul het met je favoriete slaatje, schroef de deksel erop en je hebt een lekkere salad in a jar. Superhandig!
 • Gebruik je slabladeren als een bootje voor feestelijke mimosa-eitjes.
 • De blaadjes van ijsbergsla blijven net iets langer knapperig dan die van andere sla. Zo is dit slaatje met frambozen en gekarameliseerde kip geknipt voor een picknick. Toch meer fan van andere sla? Hou je dressing apart tot je je slaatje serveert. Zo blijven je blaadjes langer fris.

Drankjes

Voorzie voldoende drankjes. Je kan gaan voor zelfgemaakte ijsthee of water met een smaakje. Voeg komkommer, munt of limoen toe voor een zomerse toets. Ook lekkere vruchtendrankjes zoals deze aardbeibessenbom mogen niet ontbreken. Ook altijd lekker: smoothies. Zorg wel dat je ze goed koud kan houden.

Tip: aan de slag met hoeve- of bioproducten?

Voor alles wat lekker is om in onze gerechten te gebruiken, vind je in de winkel even lekkere bioversies. Of koop je ingrediënten recht van bij de boer. Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Heb je een van deze recepten geprobeerd? Of heb je nog meer tips voor een geslaagde picknick? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons! Veel picknickplezier! 

Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.