Vier kleine pizza's liggen op een houten plank, klaar om aan te vallen. De pizzabodems zijn pitabroodjes: snel, simpel en lekker. De pizza's zijn belegd met tomatensaus, geroosterde groenten en kaas. De rucola werd achteraf toegevoegd aan de pizza.

25 snelle gerechten voor drukke dagen

Koken moet soms snel gaan. Ben je een ongeduldige kok, heb je weinig tijd, of ben je nog niet zo ervaren in de keuken? Maak dan kennis met onze eenvoudige recepten voor snelle gerechten.

Een voorraadje voedzame ingrediënten

Snelle gerechten staan niet per se gelijk aan fastfood. Met de juiste ingrediënten op voorraad kook je snel én gezond.

  • Tomaten en komkommers kan je zo’n twee weken bewaren in de koelkast. Groenten als bloemkool, paprika en wortels blijven ongeveer een week goed.
  • Aardappelen en droge producten zoals pasta en rijst kan je lang bewaren. Ook zijn ze snel klaar te maken en kan je ze perfect combineren met de groenten die we hierboven noemden.
  • Maïs, boontjes, erwten… vind je allemaal in blik. Ook deze zijn lang houdbaar en kan je in diverse gerechten gebruiken.

Snelle gerechten: wok ’n wrap

Wokgerechten en wraps zijn ideaal voor wie houdt van snelle, makkelijke gerechten. Bovendien kan je naar hartenlust ingrediënten combineren.

  • Om te wokken heb je amper vetstof nodig. Gebruik een klein beetje hittebestendige olie (zoals arachide- of zonnebloemolie) en geen boter. Een wok moet goed warm worden en boter zal snel verbranden.
  • Deze wok met konijn zal iedereen verbazen, zeker met een zelfgemaakte marinade van o.a. olie, suiker en knoflook. Voor extra pit voeg je nog een pepertje toe. Of liever een Aziatische wok met rundvlees
  • Aardappelen passen perfect in de wok. Zorg wel voor kleine blokjes (max. 2 cm), anders duurt het te lang voor de aardappelen gaar zijn. Dit geldt ook voor andere groenten.
  • Ook in een wrap kan je allerlei groentjes combineren. Tomaat, wortelen, komkommer… Voeg kip toe, dip in een lekker sausje en smullen maar. 
  • Goed om weten: er zijn verschillende manieren om wraps op te warmen. Gebruik je de microgolfoven, zet die dan op een lage stand. Anders kunnen de wraps taai worden. Ook een voorverwarmde oven kan prima (op 120° à 140°), of kort in een hete en droge pan. 

Tip

Voor alles wat lekker is om in deze snelle gerechten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je producten recht van bij de boer. Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt. Van buitengewone vleesbereidingen tot heerlijke zoetigheden: met traditionele streekproducten til je je gerecht naar een hoger niveau.

Welke snelle gerechten tover jij op tafel wanneer je weinig tijd hebt? Schotel ons je recepten voor op Facebook of Twitter of post je foto’s op Instagram met #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!