Tomaat-garnaal met salade

Het geheim voor lekker lichte voorgerechten

Goed begonnen is half gewonnen – dat geldt ook voor een geslaagde maaltijd. Het voorgerecht is daarom enorm belangrijk. Een goed voorgerechtje moet de eetlust van je gasten opwekken, zonder hen een vol gevoel te geven. Maar hoe maak je zo’n voorgerecht?

Basistips voor een geslaagd voorgerecht

  • Voorgerechten mogen niet te zwaar zijn. Gebruik lichte ingrediënten zoals verse vis of gestoofde groentjes en vermijd gefrituurde voeding.
  • Pas je voorgerecht aan het hoofdgerecht aan. Een zwaar of zoet hoofdgerecht op het menu? Kies dan een fris voorgerechtje.
  • Serveer niet te veel brood bij het voorgerecht.
  • Zet je ook soep op tafel? Koude voorgerechten worden hier steeds vóór geserveerd, warme voorgerechten erna.
  • Met koude voorgerechten spaar je tijd uit in de keuken en win je tijd bij je gasten. Je kan alle ingrediënten op voorhand klaarleggen. Zo moet je enkel nog de borden dresseren wanneer je bezoek er is.

Probeer deze gezonde voorgerechten

Een voorgerecht, een hoofdgerecht, een dessert… Een uitgebreide maaltijd kan wel eens voor een te vol gevoel zorgen. Gezonde voorgerechten kunnen hiervoor een oplossing zijn.

  • Eet je graag brood bij het voorgerecht, kies dan voor volkoren. Ook ideaal voor een bruschetta als je het brood even roostert in een pan of in de broodrooster.
  • Eet je liever een slaatje, ga dan vooral voor veel groenten in je salade of combineer met lekkere stukjes fruit.
  • Ook een voorgerecht met vis is een goede keuze. Lekker, licht, gezond én ze zorgen vaak voor een feestelijk tintje.

Verrassend feestelijke voorgerechten

Op feestdagen mag het gerust wat meer zijn.

  • Een topper onder de feestelijke voorgerechten (en dan vooral met Kerst) is de klassieke garnalencocktail. Wees niet bang om deze eens in een verrassend jasje te stoppen. Zo kan je een moes van waterkers toevoegen. En wist je dat garnaal goed combineert met komkommer, appel, courgette en prei?
  • Naast garnalen zijn ook sint-jakobsvruchten toppertjes onder de feestelijke voorgerechten. Deze combineren verrassend lekker met aardbei en karamel, of wanneer ze gebakken worden met geroosterde noten of gebakken spek.

Tip: voor alles dat in deze recepten gebruikt wordt, bestaat er in de winkel een even lekkere bioversie. Koop je liever producten recht van bij de boer? Ontdek dan alle hoeveverkooppunten.

Geen vleeseter? Ga voor een vegetarisch voorgerecht

Een vegetarisch voorgerecht betekent niet dat je moet inboeten aan smaak – integendeel. Door te werken met verschillende verse kruiden maak je van een vegetarisch voorgerecht een echte smaakbom: 

  • Tijm bij een aardappelsalade met appel
  • Koriander in een barigoule van aardappelen
  • Verse kruidenboter smaakt lekker af. Op een geroosterd sneetje (stok)brood of in een soep (zeker bij tomaten- of paprikasoep is het een aanrader). Kruidenboter maak je makkelijk zelf met roomboter, peper, zout en kruiden naar jouw smaak zoals knoflook, bieslook, peterselie of koriander.

Naast deze kruidige voorgerechten hebben we ook nog heel wat andere vegetarische voorgerechten voor jou:

Laat ons meegenieten van jouw heerlijke voorgerechten!

Wacht niet langer en ga aan de slag met onze recepten. Heb jij een van deze voorgerechten uitgeprobeerd? Of heb je zelf misschien nog een recept dat echt het proberen waard is? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.