Crunchy ovenschotel met steenbolk, blauwe kaas en rode biet

30x de lekkerste recepten met vergeten groenten

In grootmoeders tijd zwaaiden deze groenten de plak in bijna elke keuken. Gaandeweg zijn ze uit het keukenbeeld verdwenen - en da’s jammer! Deze zogenaamde “vergeten groenten” zitten bomvol smaak en kunnen in verschillende recepten gebruikt worden. Ontdek welke groenten je zeker niét mag vergeten.

Vergeten groenten: een lijst om te onthouden

De lijst van vergeten groenten is erg lang. Daarom spitsen we ons toe op de meest gekende soorten, die je vandaag meer en meer terugvindt in restaurants, kookboeken en recepten. We geven ook telkens onze favoriete recepten met vergeten groenten mee.

Rode biet

Rode biet kan je het hele jaar door kopen maar er bestaat een verschil tussen winter- en zomerbieten. De zomerversie is bijvoorbeeld kleiner en de winterbiet vind je meestal gekookt en zonder loof in de winkel. Beide zijn zoet van smaak. Heeft de rode biet een aardesmaak? Dan is hij niet goed klaargemaakt.

Knolselder

Zoals de naam al doet vermoeden is deze vergeten groente de verdikte wortel van de selderplant. Knolselder heeft een pittige, kruidige smaak met veel aroma. Hij wordt vaak rauw gegeten in salades, maar ook gekookt is hij lekker – zeker in winterse gerechten zoals wild of lamsvlees zoals deze gegrilde lamsfilet met appel, knolselder en radijzen.

Pastinaak

Deze witgele wortel is een echte wintergroente. Pastinaak heeft een subtiele anijssmaak die er vooral in gekookte vorm lekker zoet doorkomt. Weet je niet goed wat te doen met deze vergeten groente? Laat je inspireren door de volgende recepten. Op zoek naar nog meer lekkers? Deze recepten met pastinaak zijn een schot in de roos.

Rammenas

Er zijn twee soorten rammenas: de winter- en de zomerrammenas. De wintervariant is zwart van kleur, terwijl de zomerrammenas in verschillende kleuren voorkomt. Afhankelijk van de soort heeft deze vergeten groente een pittige smaak. Voor tips en tricks om te koken met rammenas ben je hier aan het juiste adres.

Koolrabi

De koolrabi is eigenlijk de verdikte stengel van een koolplant. Het is dan ook een koolsoort en geen knolgewas. Je vindt deze pittige vergeten groente zowel met als zonder blad, maar in de bladeren zitten meer voedingsstoffen dan in de knol zelf.

Schorseneren

De smaak van schorseneren lijkt een beetje op die van asperges, maar dan minder fijn. Deze lange wortels hebben een zwarte schil en zijn mooi wit vanbinnen. Ook bij schorseneren helpt het om de groente eerst te koken voor je ze schilt. Schorseneren klaarmaken wordt een eitje met onze tips en recepten.

Aardpeer

Aardperen zijn kleine knolletjes met een zoete smaak die je kan vergelijken met artisjokken. Je kan deze vergeten groente zowel rauw als gekookt of gebakken eten. Tip: als je de aardpeer eerst kookt, kan je hem makkelijker schillen.

Tip

Voor alles wat je in deze recepten nodig hebt, bestaat er een even lekkere bioversie of koop je recht van bij de boer. Ontdek hier alles over bio

Heb jij ook een boon voor vergeten groenten?

Zitten deze vergeten groenten niet langer weggestopt in een verre herinnering? Goed! Verras je tafelgasten met een superlekker, op-en-top Belgisch gerecht. Heb je er eentje uitgeprobeerd? Laat het ons weten via Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!